Aquest diumenge, 20 de desembre, els votants poden posar fi al bipartidisme que ha imperat a l'Estat espanyol des de la restauració democràtica. Les dues forces que fins ara han estat hegemòniques, PP i PSOE, veuen perillar la seva posició davant la pujada de Ciutadans i Podem. A Catalunya i a l'Alt Empordà, la previsió de resultats és incerta.

La fragmentació de CiU, l'absència de la CUP i la seva petició d'abstenció, i les repercussions del llarg procés sobiranista, s'afegeixen a les dures negociacions per la investidura de la presidència de la Generalitat, pendent des de les darreres autonòmiques.

Cinc milions i mig de catalans

Un total de 5.516.431 electors catalans estan cridats a les urnes aquest diumenge amb motiu de les eleccions generals. Del cens total d'electors, 198.848 són catalans residents a l'estranger i podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins a les vuit del vespre. Així ho ha acordat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, ha decidit ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. En total, aquest diumenge es constituiran 8.226 meses electorals, repartides en 2.705 col·legis.

Per demarcacions, Barcelona compta amb un cens de 4.128.173 persones, que podran votar en 1.617 col·legis i en un total de 5.866 meses electorals. A la demarcació de Girona, els 511.640 electors amb dret a vot tenen habilitades 824 meses electorals en 395 col·legis. La demarcació de Lleida, amb un cens de 313.836 votants, compta amb 320 col·legis electorals i 534 meses, i a la demarcació de Tarragona, que són 562.782 els ciutadans amb dret a vot i podran fer-ho en 373 col·legis, amb 1.002 meses electorals.

En aquestes eleccions el 90% de meses electorals comptaran amb sistemes electrònics que faran més ràpid l'enviament de dades i el recompte de vots. Per aconseguir-ho, s'han repartit més de 21.400 telèfons mòbils intel·ligents als col·legis electorals.

Els residents a l'estranger podran votar fins a les 8 del vespre

Els espanyols residents a l'estranger, que són 1.875.272 (392.522 més que a les eleccions del 2011), podran votar als consolats i oficines consulars on s'hagin habilitat urnes fins a les vuit del vespre. Així ho va acordar divendres passat la Junta Electoral Central (JEC) que, excepcionalment, va decidir ampliar el termini per votar per correu a l'estranger. Els consolats van obrir dissabte i també ho faran aquest diumenge per rebre els vots que s'han remès per correu així com els que es facin de forma presencial. L'allargament del termini de vot a l'estranger s'ha fet a petició del PSOE, després de constatar "problemes significatius en la recepció del vot".

S'incrementa la seguretat

Aquesta és la primera jornada electoral que se celebra sota el nivell 4 d'alerta terrorista. Per aquesta raó, el desplegament de seguretat és una mica superior al d'altres comicis. Es mobilitzaran 91.702 agents dels cossos de seguretat a tot l'Estat.

Les primeres dades de participació es coneixeran al voltant de dos quarts de tres del migdia. La segona compareixença en què es donaran dades de participació serà a dos quarts de set, una hora i mitja abans que els col·legis tanquin a les 8 del vespre.

Els primers resultats a dos quarts d'onze

El govern espanyol preveu tenir dades de l'escrutini a partir de dos quarts d'onze de la nit, quan està prevista la compareixença davant dels mitjans de comunicació de la vicepresidenta del govern, Soraya Saéz de Santamaría, i del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Ho faran al centre de difusió de dades habilitat a Ifema (Madrid) on s'han acreditat 455 periodistes de 83 mitjans diferents per fer el seguiment de la jornada electoral del 20D. Destaca la presència de més mitjans internacionals, 44, que d'estatals, 39.

Abans de donar a conèixer els resultats, també hi haurà tres compareixences de la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i del sotssecretari d'Interior, Luis Aguilera, per informar de la constitució dels prop de 23.000 col·legis electorals i de la participació. La primera serà a dos quarts d'onze del matí, mitja hora després que s'hagin obert els col·legis electorals de les Illes Canàries; la segona a dos quarts de tres del migdia amb dades de participació fins a les dues del migdia; i la tercera a dos quarts de set de la tarda amb dades de participació fins a les sis de la tarda.

Per la jornada electoral del 20-D, on s'escolliran 350 diputats i 208 senadors, també hi ha un dispositiu de seguretat amb més de 91.700 agents de les forces de seguretat.