El cap de llista de Democràcia i Llibertat per Girona, Jordi Xuclà, ha acusat l'Estat de posar per endavant les "banderes i les casernes infrautilitzades que el benestar dels gironins". Segons ha manifestat, el Ministeri de Defensa manté casernes a municipis de la Costa Brava com Palamós, Cadaqués o Tossa amb l'única finalitat que els agents de la Guàrdia Civil hi passin les vacances d'estiu. Xuclà lamenta que els alcaldes tenen "moltes idees" per aprofitar aquests espais però que, tot i haver-ho negociat a Madrid, el ministeri no els cedeix. Un cas similar passa també a Girona, on Xuclà recorda que hi ha un edifici al carrer Emili Grahit on treballen només sis persones i que l'Estat s'ha negat a cedir per fer-hi un institut.

El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha acusat l'Estat de no voler facilitar algunes infraestructures que tenen "infrautilitzades" per a l'aprofitament dels ajuntaments. Segons Xuclà, un dels casos més "flagrants" és el de les casernes que encara hi ha a poblacions de la Costa Brava com Tossa de Mar, Roses, Cadaqués, Palamós i Platja d'Aro. Segons assegura Xuclà, aquestes casernes només serveixen només perquè els agents de la Guàrdia Civil hi vagin de vacances a l'estiu. "Això als Mossos d'Esquadra no passa i a les policies europees tampoc", ha criticat.

En la seva tasca com a diputat, Xuclà assegura que ha fet gestions amb el Ministeri de Defensa per traslladar-los peticions d'alcaldes d'aquests municipis, que reclamaven la cessió dels espais. "Els alcaldes tenen moltes idees per a aquests espais, però l'Estat sempre s'hi ha negat", ha lamentat. Segons el candidat, aquestes casernes estan "aparentment actives" però, segons denuncia, només serveixen per a les vacances dels policies.

Xuclà també ha posat un altre exemple. Es tracta de l'edifici de la Delegació del Ministeri de Defensa al carrer Emili Grahit de Girona (a la zona de les antigues Casernes) i que, segons Xuclà, només acull sis treballadors. "Aquest edifici té la funció d'ocupar un terreny per tenir plantificada una bandera espanyola" ha criticat el candidat, que lamenta que la ciutat necessita espais com aquests. De fet, Xuclà ha comparegut acompanyat de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CDC), que ha explicat que havien demanat la cessió de l'espai per fer el nou institut que necessita Girona però que, davant la seva negativa, van haver de fer-lo en un edifici que és propietat del Bisbat.

"Es tracta d'un edifici de milers de metres quadrats que està buit i només l'ocupen sis treballadors, i que es podrien ubicar perfectament en qualsevol dels pisos de lloguer que l'administració de l'Estat té a l'avinguda Jaume I o a l'antiga seu de la subdelegació del Govern", proposa Xuclà. Segons el cap de llista, aquests són exemples que "avalen que l'Estat propi i la plena sobirania són la solució que més convé als catalans".

Crítiques per les obres inacabades al Parc Central

El líder gironí de DL ha assegurat que l'Estat "ha marginat" els ciutadans de les comarques gironines i que, segons afirma, "només es preocupa per qüestions que res tenen a veure amb el seu benestar". Una prova d'això, ha dit Jordi Xuclà, és la "lamentable situació" en què es troba el Parc Central de Girona, des d'on ha comparegut aquest dimecres el candidat, acompanyat de l'alcalde i el candidat al Senat Pere Saló.

Per a Xuclà, la lentitud en la finalització dels treballs en aquesta zona tot i estar en funcionament el TAV és "un cas evident de deixadesa" per part de l'administració central. "A l'Estat l'importa molt poc tenir una ferida oberta al cor de la ciutat de Girona", ha criticat l'alcalde, Carles Puigdemont.

A més, Xuclà ha denunciat la "falta d'optimització" de les infraestructures de les comarques gironines i, en aquest sentit, ha posat com exemple l'horari de sortida del darrer TAV de Barcelona cap a Girona, a les 21:40h, mentre que l'últim tren entre Madrid i Aranjuez surt a les 23:55h. "Aquests són exemples clars que l'estat espanyol és ineficient i no rema a favor dels interessos dels gironins", ha afirmat Xuclà, per a qui la llista d'incompliments amb el territori gironí és "monumental".

Per la seva banda, Carles Puigdemont, ha fet una crida als gironins perquè el proper 20 de desembre "omplin les urnes amb vots cap a Democràcia i Llibertat". També ha demanat als ciutadans que no el deixin "a la intempèrie" ajuntaments que, com en el cas del de Girona, han aprovat mocions de suport a la resolució de desconnexió del Parlament i que, segons l'alcalde, s'exposen a que l'Audiència Nacional els imputi per sedició i rebel·lió. "L'única cosa que els pot frenar són els vots", ha afirmat Puigdemont.