a possible reforma constitucional -i els suports parlamentaris que requeriria al Congrés per fer-se efectiva-, les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per la investidura d'un nou Govern i la corrupció han centrat el debat de candidats a 8tv d'aquest dimecres, el segon de la campanya electoral a Catalunya pel 20-D. Els caps de llista han plantejat les seves propostes per resoldre el conflicte territorial i han tret a relluir els casos d'irregularitats que afecten els seus contrincants polítics. Els exsocis de la federació de CiU Josep Antoni Duran i Lleida (UDC) i Francesc Homs (CDC) s'han encarat en diversos moments del debat. Ho han fet a propòsit de la viabilitat de la independència i també sobre el paper de la CUP en la governabilitat del país i el possible suport dels d'Antonio Baños al nou executiu català.

Malgrat no concórrer a les properes eleccions al Congrés i, per tant, no haver participat del debat a set d'aquest dimecres al vespre, la CUP ha estat present en el creuament de discursos dels caps de llista. Especialment per part del líder democratacristià, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha retret a Democràcia i Llibertat la manca de coherència en tractar d'arribar a un acord per a la formació d'un nou Govern amb una organització que creu que, en cas de governar, deixaria Catalunya "pobra i pelada", en referència a unes paraules recents de Francesc Homs. "Això ho hauria dit del PP i el PSOE? El problema no és de la CUP, és de qui pacta amb la CUP", ha etzibat Duran al fins ara conseller de la Presidència. Homs li ha replicat que pactar amb altres formacions no implica haver de renunciar als "postulats" propis. El candidat la republicà, Gabriel Rufián, s'ha queixat que un i altre parlin "amb menysteniment" de la CUP.

Els exsocis de la federació de CiU han protagonitzat un altre 'cara a cara' a propòsit de la viabilitat de la independència. Mentre Duran plantejava la seva proposta d'incloure una disposició addicional a la Constitució per reconèixer la singularitat catalana, Homs ha deixat anar: "això no t'ho compra ningú". "Compren la independència, segur", li ha respost Duran en to irònic. El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha considerat que la independència "depèn de nosaltres", i el democratacristià ha assegurat que el reconeixement català a Espanya és "difícil però possible" mentre que la secessió és "impossible".

Reforma constitucional, a debat

La socialista Carme Chacón ha defensat la reforma constitucional com a solució al conflicte territorial: "vull que Catalunya voti acord, no trencament", ha resumit. Un plantejament que, segons el candidat del PPC, Jorge Fernández Díaz, no té recorregut ni tan sols entre líders territorials del PSOE com Susana Díaz. "Sembla clar que Pedro Sánchez no tindrà majoria absoluta. Si governa, amb qui faran possible això? Amb Podemos? Perquè Ciutadans no va en aquesta línia...", ha afegit el titular espanyol d'Interior, que també ha acusat els sobiranistes de parlar "des de la utopia" i haver "desconnectat de la civilització" amb l'aposta sobiranista per la via del desacatament als tribunals.

Davant d'aquesta afirmació, Homs ha demanat un "independentisme fort" el 20-D perquè "canviïn les coses". "La proposta del PSOE és un punt tramposa perquè apareix en el moment en què l'independentisme a Catalunya ha agafat un corrent majoritari. El que proposa Chacón ja vam tenir a l'abast fer-ho", ha indicat. Per la seva part, el número u d'ERC pel Congrés , Gabriel Rufián, ha opinat que la reforma de la carta magna és "una absoluta quimera" i que l'única solució passa pel "respecte a la democràcia" i als resultats del 27-S, en què "l'independentisme va guanyar el referèndum que no ens van deixar fer". "Respectin la democràcia, sisplau", ha exigit.

Si el candidat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha promès una reforma "profunda" d'Espanya -amb reforma de la Constitució inclosa per blindar els drets socials i "ordenar" la distribució competencial-, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha reivindicat la seva formació com l'única que defensa la celebració d'un referèndum, que veu com "el gran desbloqueig" a la situació actual. A més, ha assegurat que han "construït aliances a l'Estat" que permetran que el dret a decidir sigui una realitat a Catalunya.

Enganxades per la història constitucional

La Constitució ha estat present en el debat a set de 8tv, i no només sobre si cal o no reformar-la. El candidat de C's, Juan Carlos Girauta, ha reclamat al cap de files d'ERC, Gabriel Rufián, que retirés que la Carta Magna estava "subscrita per feixistes". El republicà s'ha emparat en el perfil de Manuel Fraga Iribarne per reiterar la seva tesi i ha afegit que el text és una "anomalia" a la història d'Europa. Francesc Homs ha parlat del text com una "gàbia" pels catalans en tornar a posar sobre la taula que el TC va tombar un Estatut referendat pels catalans: "És carregar-se la Constitució per la porta del darrere".

El cap de llista d'Unió ha apuntat que "alguna cosa té a veure"" la Constitució durant el 23 anys de CiU, els de "més progrés econòmica, social i d'autogovern" per a Catalunya. "No renego d'aquell passat", ha dit Duran. "Jo tampoc", ha replicat Homs: han constat un punt d'acord, tot i que no en la solució per a Catalunya, han especificat. Finalment, Jorge Fernández Díaz ha "defensat la memòria" de Fraga i ha recordat el suport social que va tenir la Constitució del 78. La cap de llista del PSC, Carme Chacón, ha apuntat que el pacte constitucional ha donat "pau i democràcia" a l'estat de les autonomies i ha insistit que la seva formació aposta per una reforma de caire federal per resoldre l'encaix territorial de Catalunya.

Retrets per la corrupció

Les irregularitats per corrupció han donat peu a les principals enganxades entre els líders polítics. Domènech ha criticat els grans partits afirmant que no són "creïbles" en matèria de lluita contra la corrupció perquè "fa massa anys que hi conviuen com per acabar amb ella". Homs, a una pregunta del cap de llista d'En Comú Podem, ha negat que CDC tingui un problema de corrupció. "No som una formació corrupta. Hi ha hagut situacions de certes persones, sí. I hi hem actuat amb contundència, sí", ha argumentat tot posant com a exemple el cas de Jordi Pujol, que ha estat apartat del partit malgrat ser "una persona que ens hem estimat molt i que estimem". Alhora, ha defensat l'honorabilitat i honradesa de les persones que formen part de Convergència, també del seu tresorer.

Chacón ha assegurat que la presumpta corrupció al si de CDC té "magnituds de saqueig". Una afirmació a què Homs ha respost demanant respecte per la presumpció d'innocència i recordant el 'cas Filesa', que va acabar amb directius socialistes empresonats. La candidata del PSC també ha al·ludit als escàndols que afecten al PP i s'ha estranyat que Mariano Rajoy no hagi dimitit després dels papers de Bárcenas.

Rufián s'ha mostrat indignat per la impunitat de persones com Rodrigo Rato i Luis Bárcenas, que han estat "en iot a l'estiu" o "esquiant a Bàqueira" , respectivament. Per contraatacar, Fernández Díaz ha tret pit de les mesures anti-corrupció aprovades per l'executiu espanyol durant aquesta legislatura i ha recordat que l'exconseller republicà Jordi Ausàs ha estat condemnat a quatre anys de presó per contraban.

El cap de llista d'ERC, però, ha assegurat que en més de 80 anys d'història, cap cas de corrupció política ha esquitxat la formació. Rufián ha atacat C's per haver pactat amb governs poc nets, al seu judici, tant a Andalusia com a la Comunitat de Madrid. "No som socis de govern, hem facilitat la seva investidura a canvi de mesures que s'estan complint. Em sembla poc democràtic dir que el PP i el PSOE són corruptes, o que Susana Díaz i Cristina Cifuentes siguin persones corruptes", ha postulat Girauta, que ha desplegat les mesures de lluita contra la corrupció contingudes al programa de C's, com el 'desaforament' dels diputats.

Frec a frec entre Chacón i Rufián

Un dels moments tensos en l'apartat d'economia ha estat un frec a frec entre Rufián i Chacón. La candidata del PSC ha destacat en la seva intervenció parlant de les pensions que Zapatero "en un moment puntual van abaixar les mínimes i van apujar les altres". "Anomenar moment puntual a la més gran retallada de la història de l'estat espanyol...", ha replicat Rufián. La candidata del PSC ha afegit que els socialistes van augmentar un 50% les pensions mínimes i un 40% les mitjanes. "No obviï coses rellevants", ha dit Chacón, qui li ha demanat "honestedat" al cap de llista d'ERC.

Rufián ha reiterat la seva frase que no es pot anomenar puntual "la més gran retallada de la història de l'estat espanyol...". Chacón ha insistit en demanar-li que "no obviés les coses per mentir". Rufión ha contestat: "És de primer de manipulació dir que allò no va ser una retallada enorme".