El cap de llista al Congrés de Democràcia i Llibertat per Girona, Jordi Xuclà, ha denunciat que hi va haver "amiguisme" amb el contracte de TP Ferro i ha criticat la "passivitat absoluta" de l'Estat davant la fallida de la concessionària del túnel del Pertús. El candidat ha repartit culpes entre governs, dient que ni PP ni PSOE han "mogut un dit" per denunciar un contracte clarament "abusiu". Assegura que, a més dels 200 MEUR que calcula que ja s'han pagat com a compensació, si TP Ferro (ara, en concurs de creditors) reclama a l'Estat la seva responsabilitat patrimonial, la factura "del desastre" es pot enfilar fins als 700 MEUR, mentre les infraestructures gironines pateixen "un dèficit històric".

Per al cap de llista al Congrés, el paper que ha mantingut l'Estat amb la concessió del tram transfronterer del TAV és un cas evident "de negligència". Xuclà assegura que, d'ençà que se'n va adjudicar el contracte a TP Ferro, hi ha hagut una clara manca de transparència des de Madrid que s'ha agreujat quan han arribat els problemes amb la concessió.

El candidat de Democràcia i Llibertat recorda que, de fet, l'adjudicació ja va néixer amb mal peu. El contracte es va signar durant el segon mandat d'Aznar (2000-2004), quan Álvarez Cascos era ministre de Foment. Xuclà assegura, directament, que hi va haver "amiguisme" amb ACS, el grup espanyol en mans de Florentino Pérez que conjuntament amb el francès Eiffage va constituir TP Ferro.

"Clarament, la concessió es va elaborar en el marc d'aquesta aliança d'interessos que jo anomeno 'la llotja del Bernabéu', un trust d'interessos entre poder econòmic, polític i alts funcionaris de l'Estat", indica Xuclà. I precisa, per subratllar l'afirmació anterior: "I això no és retòrica, és veritat".

Desastre i deixadesa

A partir d'aquí, el cap de llista al Congrés assegura que 'el cas TP Ferro' -com ell l'anomena- s'ha convertit en el paradigma "d'un desastre i una gran deixadesa" per part de l'Estat. No només perquè el govern estatal va haver d'indemnitzar la concessionària pel retard de Foment a enllestir la resta de trams del TAV. Sinó també perquè ara, com que el trànsit al túnel del Pertús no era l'esperat, TP Ferro ha presentat concurs de creditors i l'Estat podria haver d'assumir part del forat econòmic que arrossega.

I en aquest punt, el cap de llista gironí de Democràcia i Llibertat reparteix culpes entre els executius del PSOE i del PP. "Vull recordar que, en l'època que va ser ministre José Blanco, l'estat espanyol ja va aprovar una compensació de 138 MEUR a la concessionària perquè encara no passaven trens pel Pertús", indica Xuclà. El candidat calcula que, amb pagaments que hi van haver posteriors (i que ha detectat) aquesta quantitat s'ha pogut incrementar fins als 200 MEUR.

I ara, explica, amb l'actual situació de concurs de creditors, si TP Ferro reclama responsabilitats patrimonials a l'Estat, el cost que haurien d'assumir les arques públiques podria ser de fins a 500 MEUR. "Em consta que l'actual ministra de Foment, Ana Pastor, tenia diverses opcions sobre la taula per afrontar l'ofensiva judicial de TP Ferro; en comptes d'això, però, crec que hi ha hagut una passivitat absoluta, i potser una resignació còmplice amb l'empresa concessionària", ha acusat Xuclà.

El cap de llista de Democràcia i Llibertat ha retret als successius executius estatals "no haver mogut ni un dit" per denunciar un contracte que, al seu entendre, "és clarament abusiu". A més, Jordi Xuclà tem que la situació de TP Ferro s'acabi convertit en un nou 'cas Castor', on l'Estat ja va haver de pagar una indemnització milionària als promotors del magatzem de gas (precisament, també propietat de Florentino Pérez).

Fins a 700 MEUR de factura

El cap de llista de Democràcia i Llibertat assegura que, per tot plegat, la factura del "desastre" es pot enfilar fins als 700 MEUR (comptant compensacions ja abonades i la quantitat que es reclama ara). "Per tant, amb TP Ferro parlem d'una gran negligència i d'un gran nivell de complicitat de l'Estat amb empreses molt afins a l'obra pública, que haurem de pagar entre tots els contribuents", subratlla. I hi afegeix: "Aquesta és, clarament, una obra fruit de l'època de gran voràgine i de l'orgia del ciment, quan es planificaven infraestructures que no estaven equilibrades ni mesurades amb les possibilitats econòmiques".

I mentrestant, recorda Xuclà, les comarques gironines "continuen essent el territori més maltractat en infraestructures" per part de l'Estat. El cap de llista assegura que, fent comptes, amb els diners que pot acabar costant 'el cas TP Ferro', s'haurien pogut resoldre "greuges històrics" a la demarcació. "Parlo d'obres tan bàsiques com acabar el desdoblament de l'N-II, desdoblar el Besalú-Figueres o executar la variant d'Olot", precisa.

"En resum, amb TP Ferro estem davant d'un cas evident d'un estat espanyol que no només ens va en contra, sinó que és malgastador i té una complicitat extrema amb els poders econòmics", indica el cap de llista al Congrés de Democràcia i Llibertat per Girona. "Un maltractament que s'ha incrementat en els darrers anys amb el sobiranisme i, davant del qual, només hi ha una sortida; si abaixem el cap no ens tractaran millor, per això ens cal que Catalunya sigui estat propi", ha conclòs.