El cap de llista del PSC per Girona, Marc Lamuà, subratlla que la reforma de la Constitució "ha de revitalitzar l'estat de dret i blindar el del benestar". I per al candidat gironí, això passa per defensar el federalisme com "la millor via" per assegurar "el màxim de llibertat que els independentistes volen trencar" i trobar vies "de pacte i entesa" entre Catalunya i l'estat espanyol. Lamuà ha volgut aprofitar aquest 6 de desembre per desgranar la proposta de reforma constitucional que defensen els socialistes. Una proposa que se sustenta en cinc eixos bàsics: estat del benestar, estat de dret, més democràcia, federalisme i Europa.

La Constitució ha de blindar l'estat del benestar, ha de revitalitzar el de dret, ha de reforçar la democràcia i s'ha de traduir en la integració d'Espanya dins el federalisme europeu. Aquests són els "cinc punts essencials" sobre els quals el PSC (i per extensió, el PSOE) defensen que ha de bascular la reforma constitucional. "Una transformació -asseguren- valenta, profunda, republicana, en favor de la llibertat, la igualtat i la fraternitat entre territoris".

"No hi ha ciutadania, ni llibertat, ni democràcia sense una base d'igualtat digna", afirma el cap de llista al Congrés per Girona. Marc Lamuà subratlla, d'aquesta manera, la garantia constitucional de blindatge de l'estat del benestar, un dels eixos bàsics sobre els quals ha de pivotar la reforma de la carta magna.

"Amb la dignitat dels ciutadans no s'hi juga; és garanteix", precisa el candidat socialista. Per a Lamuà, el blindatge de l'estat del benestar, necessàriament, ha de desembocar en una educació que defensi la igualtat d'oportunitats, un sistema de salut pública de qualitat, la garantia dels ajuts a la dependència i una xarxa de suport davant l'atur, la pobresa alimentària i l'emergència habitacional.

En paral·lel, Lamuà avança que la reforma de la carta magna ha de permetre "revitalitzar" l'estat de dret per "enfortir i ampliar els drets i llibertats de les persones". "Hem d'ampliar la feina feta durant els governs Zapatero", defensa Lamuà, en referència al segon eix de la reforma constitucional. Un eix que passa per assegurar la igualtat entre homes i dones i abolir la discriminació per motius d'origen, "perquè totes les persones que viuen i treballen a la nostra societat tinguin garantits aquests drets".

Exigència de primàries

Per als socialistes, la reforma de la Constitució ha d'incloure "l'exigència" que l'elecció dels candidats dels diferents partits es faci mitjançant primàries. A més, precisa Lamuà, en benefici de la democràcia, la nova carta magna també ha de suprimir la immunitat parlamentària.

El cap de llista al Congrés per Girona també defensa que l'articulat reculli explícitament que l'estat espanyol és una estructura federal. I aquí, el PSC hi reclama, com a elements bàsics, una fiscalitat més justa, "el reconeixement de la identitat nacional catalana", "la delimitació clara i el blindatge de competències", "la reforma del Senat perquè sigui una cambra de deliberació territorial i el seu trasllat a Barcelona" i "la presència de les diferents parts federades a nivell europeu i internacional".

"Els reptes de la globalització, el desafiament del canvi climàtic o aconseguir la preeminència de la política davant del capital només es poden afrontar des d'una posició europea, conjunta, unida i forta", ha dit Lamuà, en referència al caràcter europeu que ha de tenir l'Estat federal. "Pensem que el federalisme a totes les entitats territorials de l'entorn és la millor via per assegurar el màxim de llibertat", ha dit el cap de llista al Congrés. I ha conclòs: "Per assegurar el màxim de llibertat que els independentistes volen trencar, i que nosaltres defensem per trobar vies de pacte i d'entesa".