La candidata d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha acusat PP i PSOE de ser "partícips dels greuges democràtics" cap a Catalunya. La cap de llista -que ha estat diputada aquesta legislatura- recorda que les 16 vegades que s'ha portat al Congrés alguna votació sobre el procés ha topat amb un "no rotund" del PP. Per això, considera que amb l'estat espanyol "no hi tenim res a pelar". "Volem ser a Madrid per defensar que els catalans sí que som demòcrates", ha remarcat. D'altra banda, la candidata ha reconegut que, més enllà del tema sobirà, estan disposats a fer costat a l'esquerra espanyola "de veritat" si aposten per derogar "polítiques involucionistes".

ERC de Girona ha volgut denunciar aquest primer dia de campanya els "greuges democràtics" que PP i PSOE han tingut en aquests darrers anys vers Catalunya. La candidata, Teresa Jordà, ha explicat que al llarg d'aquesta legislatura s'ha arribat a votar en 16 ocasions acords relatius al procés sobiranista i que tots han estat tombats per la majoria absoluta del PP.

Jordà, però, també ha fet notar que el PP no ha estat sol en aquesta negativa contra Catalunya. Segons ha remarcat, durant els anys de governs socialistes tampoc s'han recolzat les iniciatives dels partits sobiranistes. "PP i PSOE són partícips dels greuges democràtics que pateix Catalunya, són dos partits dinàstics dels quals no ens en podem fiar perquè el seu és un no rotund", ha manifestat. "Amb l'estat espanyol no hi ha res a pelar, nosaltres volem ser a Madrid per defensar que els catalans sí que som demòcrates", ha afegit la cap de llista.

Possibles aliances a Madrid

La candidatura es presenta convençuda que serà la força independentista que més representació aconseguirà però també reconeix que caldrà fer "front comú" amb altres partits catalans que defensen postures similars.

Ara bé, més enllà de la qüestió catalana, Jordà ha remarcat que ERC també vol influir perquè les polítiques d'esquerres tinguin el seu protagonisme durant la propera legislatura. Per això, ha dit que estan disposats a donar suport a l'esquerra espanyola "de veritat" per derogar el que considera que són "polítiques involucionistes" com la reforma laboral o la 'llei mordaza'.

Per la seva banda, el número 2 de la candidatura, Joan Olòriz, ha assenyalat que l'estat espanyol sempre ha vist Catalunya "com un lloc hostil del que de vegades se'n pot aprofitar" però que no l'ha considerat "un aliat". Segons ha remarcat, la seva voluntat és la de fer una república catalana "no excloent i moderna" que, segons afirma, vol que també esperanci els espanyols. "Estic convençut que una república catalana i una república espanyola s'entendrien molt bé", ha dit.

Segons Olòriz, el problema amb l'estat no és que la Constitució "sigui vella" sinó que creu que s'està interpretant de la mateixa manera des de fa més de 70 anys. "Amb esforç i amb els vots a ERC això ha de canviar, el 20 de desembre que ningú es quedi a casa", ha demanat.