El candidat d'Unió a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat aquest divendres el vot per posar en pràctica el “pactisme i realisme” de la formació democristiana davant del “carreró sense sortida” on els sobiranistes han conduit Catalunya. Durant l’acte de l’inici de la campanya d’Unió de cara a les eleccions generals del 20-D, Duran ha proposat un “pacte” amb l’Estat per resoldre l’encaix de Catalunya i Espanya. El candidat d’UDC ha reconegut que aquest acord és “difícil, però possible, mentre que ha advertit que la independència “és impossible”. Duran ha cridat els ciutadans a no fer cas de les enquestes i votar Unió “amb el cor, amb el cap i amb la butxaca”.

El candidat d’Unio ha assegurat als presents que “si Déu vol aquesta no serà la última campanya” del partit i ha previst que n’hi haurà més en el futur. “Passi el que passi, sigui quin sigui el resultat, que serà bo, continuarem defensant aquest país”. Duran ha apuntat que les enquestes “no poden substituir la voluntat dels ciutadans” i que en un país democràtic els vots s’expressen a les urnes. “Si el 27 de setembre, només 13.000 persones més haguessin pensat en la utilitat d’Unió, el país no estaria en mans de la CUP, sinó en mans d’Unió. Per tant, estaria en bones mans”, ha sentenciat.

“Han portat aquest país a un cul de sac. Ha estat el PP i abans el PSOE, però també hi ha responsables a Catalunya”, ha assegurat Duran en referència als sobiranistes. “És hora de fer balanç del procés i es pot dir que porta el país per mal camí. Convergència s’ha equivocat portant el país per aquest camí i ho dic amb dolor. Avui no hi ha govern a Catalunya i això porta inestabilitat. Si Catalunya no té un govern no és perquè Convergència no hagi volgut governar amb la CUP, és perquè la CUP no ha volgut governar amb Convergència”, ha afirmat.

Duran adverteix que el procés porta Catalunya a la “frustració”

Duran ha lamentat que hi ha qui instrumentalitza “els sentiments” i la seva “exaltació a base de propaganda”. “Els abusos i excessos de tot això, alimentats pels errors a casa nostra i més enllà de l’Ebre, comencen a portar a la frustració a molts ciutadans de Catalunya i això és el pitjor que li pot passar a un país. Per això critiquem raonadament i amb dolor a totes les persones que han portat aquest país a aquesta situació”, ha conclòs.

Davant d’això, el líder democristià ha esgrimit les “solucions” que proposa Unió, a través de l’encaix de Catalunya a l’Estat amb una disposició a la Constitució. “És difícil, però és possible. Mentre que la independència és impossible. Aquesta és la diferència: no és viable i és portar el país a un carreró sense sortida”, ha sentenciat. “Sabien quina és la realitat del país, quina és la posició del govern espanyol, quina és la situació a Europa... que expliquin tot això a la gent”, ha indicat. Davant d’això, “Unió ofereix diàleg, pacte, transacció. Això ha fet moure el món i és el que reclama la societat”, ha sentenciat.

“Va ser un gravíssim error històric la declaració del Parlament del 9 de novembre. Quina confiança es pot tenir en un país que diu que només s’aplicaran unes lleis? Per això, hem de dir que la gent voti el 20-D amb el cor, amb la butxaca i amb el cap. Perquè el vot útil del catalanisme és per a Unió. No estem disposats a renunciar a representar els catalanistes a Madrid o a permetre que als catalans els representin el PP o Ciutadans, un partit que neix per anar contra la base del catalanisme”, ha afirmat.

“Mai he dit que un independentista no vulgui el millor per Catalunya, però sí que diré que està portant el país a un cul de sac. Per això, no vull que ningú defineixi la meva identitat. Unió és catalanista i ha defensat i continuarà defensant aquest país des del catalanisme centrat”, ha afegit. Per això, Duran ha demanat el vot “en funció del que més convé al país i no del que diuen les enquestes”. El líder d’Unió ha afirmat que confia en el poble de Catalunya i s’ha mostrat convençut que els catalans “despertaran” i veuran que “uns i altres ens porten per un mal camí”.

A banda, el líder d’UDC s’ha referit també als problemes econòmics que afecten el país, especialment a l’atur. “No es pot dir que hem sortit de la crisi amb tanta desigualtat i tanta pobresa. Aquí també hi tenim propostes: hem d’ajudar a les pimes i els autònoms, que són els que generen riquesa, hem de lluitar contra la pobresa i hem de combatre l’economia submergida”, ha afegit. Per això, Duran ha assenyalat que Unió és un partit de “solucions”, de “gent d’ordre” i de “fer passos petits, però segurs”. “Respecte a la llei, a l’ordre, als valors i al nostre país”, ha declarat.

Espadaler defensa el “realisme” d’Unió davant dels qui volen la “ruptura”

Per la seva banda, secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, ha recordat que l’eslògan d’Unió per aquesta campanya de les eleccions generals és ‘Solucions!’, ja que Catalunya necessita aquestes solucions en el context actual. El líder democristià ha lloat l’equip que ha format Unió per encarar aquests comicis, que ha d’aconseguir que “la política formi part de les solucions i no dels problemes que té el país”. Espadaler ha reconegut que el país té problemes en diversos fronts, com en la relació entre Catalunya i Espanya, però també amb la continuació de la crisi econòmica.

“Formen part del problema els que volen la ruptura, els que ens volen treure d’Europa, que ens allunyen de l’estat democràtic i de dret. Però també formen part del problema el que gestiona els nostres recursos des de la supèrbia. Uns i altres formen part del problema, mentre els ciutadans pateixen els estralls de la crisi. Alcem la nostra veu per dir prou als que volen trencar la convivència i als que no han format un govern estable en dos mesos”, ha sentenciat Espadaler durant el seu míting.

El secretari general d’Unió ha confrontat això amb les propostes del seu partit, que són “realistes” i “pactistes”. Per això, Espadaler ha reivindicat l’herència del catalanisme i de pactes com el del Majestic, que “no és el pacte amb els anticapitalistes de Can Vies”. A nivell concret, ha proposat una disposició a la Constitució espanyola que reculli el reconeixement i les reivindicacions catalanistes en qüestions de llengua i fiscalitat, entre d’altres. D’altra banda, Espadaler s’ha referit també a les enquestes que fins ara no han donat representació a Unió i ha demanat als presents que “no deixem que les enquestes votin per nosaltres”.

Prèviament, el candidat d'Unió, Josep Sánchez Llibre, s’ha dirigit a la militància de la formació democristiana que s’ha aplegat aquesta nit al Convent dels Àngels de Barcelona. Sánchez Llibre ha assegurat que Unió “guanyarà aquest partit”. El candidat ha considerat que la situació política a Catalunya és “greu” després de la declaració sobiranista que va fer el Parlament el darrer 9 de novembre. Sánchez Llibre ha advertit que així pot deixar Catalunya fora de l’euro i fer perillar els recursos econòmics que rep Catalunya.