Eleccions generals amb un protagonisme innegable de la situació que es viu a Catalunya. Els caps de llista gironins al 20-D han arrencat la campanya deixant clares les seves postures a favor de l'independentisme, el federalisme o l'unionisme. Tenen clar que la representació que aconsegueixin a Madrid serà decisiva per poder defensar des de Catalunya les diferents postures. Els caps de llista han criticat que l'Estat hagi deixat de banda la demarcació, exemplificant-ho amb el greuge que viuen les infraestructures. Aquí les postures dels diferents partits han coincidit i només la candidata popular, Concepció Veray, s'ha quedat sola defensant la feina feta.

"Sortim a guanyar"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat, Jordi Xuclà, assegura que a la demarcació, aquest 20-D hi surten "a guanyar". El candidat erigeix la seva llista com a abanderada de l'estat propi i assegura que es veu amb cor d'aconseguir tres diputats. "Desitgem representar l'àmplia base de les classes mitges que durant anys han suportat un Estat que els hi anat en contra i que n'estan farts", subratlla.

Per a Xuclà, la victòria de Democràcia i Llibertat també suposarà un nou pas per a la independència. "És allò que ja vam fer el 9-N i també amb el plebiscit del 27-S; aquestes eleccions són clau perquè, des d'un punt de vista de legitimació internacional, s'entengui que a Catalunya es vota diferent i s'està a favor de l'estat propi", insisteix el cap de llista.

Xuclà, que ha descobert el cartell en un restaurant de Girona, situa el territori al costat de l'aspiració sobiranista. Per això, des de Madrid, assegura que treballaran perquè "les comarques gironines deixin de ser el territori humiliat on l'Estat ha practicat la declaració unilateral de retirada". I ho exemplifica esmentant la N-II, l'eix pirinenc i "el nou escàndol que ha arribat aquesta legislatura i que es diu TP Ferro".

En clau política, Jordi Xuclà assegura que la nova coalició que encapçala "incrementa moltíssim la coherència" al voltant de l'estat propi, en referència al fet que Convergència ha sumat forces amb Demòcrates de Catalunya i Reagrupament. "Davant les tesis immobilistes del PP i la seva marca blanca, que es diu Ciutadans, nosaltres defensem amb rotunditat el sobiranisme i sortim a guanyar", conclou.

"Catalanisme central i centrat"

La cap de llista d'Unió al Congrés per Girona, Montse Surroca, ha descobert el cartell electoral a la plaça del Lleó. El partit ha escollit com a lema per a aquest 20-D la paraula: 'Solucions'. "Ens presentem com l'única força política que representa el catalanisme central i centrat d'aquest país; davant l'immobilisme o el rupturisme, nosaltres defensem la coherència i proposem un pacte per a Catalunya basat en el diàleg", ha dit Surroca.

La candidata subratlla, a més, que la trajectòria del partit a Madrid els "avala" per defensar "la via del diàleg, el pacte i la transacció" com la vàlida per defensar els interessos de Catalunya. I també, els de les comarques gironines. "Qüestions importants com l'N-II o les variants de Toses i Ribes de Freser com les resoldrem? Des del rupturisme? Des de l'immobilisme? O des del pacte, el diàleg i la transacció?", s'ha preguntat la cap de llista.

Montserrat Surroca confia que aquest 20-D el partit tingui "veu gironina" a Madrid. I com a aval també recorda la situació política que ha quedat a Catalunya després del 27-S, en què Unió va quedar fora del Parlament. "Precisament, davant d'aquest bloqueig polític, Unió és la garantia de la coherència", ha conclòs.

L'N-II i l'aeroport, els dos grans greuges

El cap de llista del PSC al Congrés, Marc Lamuà, inicia campanya amb un missatge clar. "Aquestes eleccions són les que ens han de portar a canviar una Espanya que no ens agrada i que ens maltracta", subratlla. Per a Lamuà, els socialistes són la garantia d'un Estat "plural" que doni un gir cap a un model federal que "reconegui Catalunya des del respecte, el diàleg i l'entesa" i que posi fi a l'infrafinançament que pateix la Generalitat. "Volem demostrar que som la solució", diu el candidat socialista, parafrasejant el seu lema de campanya.

Lamuà, però, té clar que aquesta també serà una campanya per trepitjar territori. I aprofita l'inici de campanya per denunciar "els dos grans greuges" de l'Estat a la demarcació: l'N-II i l'aeroport Girona-Costa Brava. Reclama que tots els electes facin front comú i es comprometin a desencallar els projectes pendents de l'N-II, perquè la nacional "és un problema que s'ha de solucionar d'una vegada". I sobre l'aeroport, assegura que cal reclamar-ne una gestió des del territori i unes taxes més competitives, que permetin retornar-lo als nivells d'activitat del 2008.

El cap de llista socialista confia que l'electorat es mobilitzi el proper 20-D. "La participació, ara més que mai, és imprescindible; no només per la situació excepcional que es viu, sinó també per fer evidents les reclames en inversió pública i infraestructures", diu Lamuà.

ERC s'erigeix com a "vot útil" de l'independentisme

ERC ha escollit Ripoll -el poble natal de la candidata- per donar el tret de sortida a la campanya. La cap de llista a la demarcació, Teresa Jordà, ha defensat que el "vot útil" de l'independentisme recau en Esquerra i ha demanat als gironins que omplin les urnes el proper 20 de desembre perquè és important que el partit tingui "una veu potent" a Madrid. Segons Jordà, els republicans tenen la missió d'anar a Madrid amb un "bitllet d'anada i tornada de 18 mesos" però ha recalcat que si ERC no omple escons "els ocuparan els unionistes com Ciutadans que explicaran un relat de Catalunya ben diferent".

La candidata ha defensat que la llista per Girona és diversa -inclou, entre d'altres, de número 2 l'exregidor d'ICV a Girona Joan Olòriz- i que això és una "fortalesa". "Aquesta candidatura defensa millor que cal altra la diversitat que existeix a les nostres comarques", ha manifestat Jordà, que ha afegit que Esquerra té al seu ADN "la defensa de la llibertat política del país". El partit ha escollit com a lema per a aquesta campanya: 'Som República. Defensem el teu vot', en referència als prop de 250.000 gironins que el 27 de setembre van votar en clau d'independència.

El PPC garanteix "ocupació i unitat"

La candidata del PPC a Girona, Concepció Veray, ha arrencat la campanya amb un sopar amb militants, davant dels quals ha fet la tradicional descoberta de cartell. El partit ha escollit una fotografia de la cap de llista acompanyada pel lema: 'España amb seny' (barrejant castellà i català).

Per a Veray, l'objectiu és que Girona "mantingui viva" la representació del PPC al Congrés dels Diputats (aquest legislatura Veray ha estat l'única diputada per Girona) i ha alertat dels "riscos" per als gironins si torna a guanyar el PSOE. "Si guanyen els socialistes tot el que hem fet en aquests quatre anys se n'anirà en orris i tornarem a la situació del 2011", ha assegurat Veray, que també critica Ciutadans i Podemos perquè considera que es mouen "entre la demagògia i el populisme i això genera inseguretat". "Som la única força que garantim recuperació, creació ocupació, unitat i que les comarques gironines es mantinguin dins la prioritat del govern d'Espanya", ha sentenciat.

"Exigirem un referèndum"

En Comú Podem ha escollit un escenari eloqüent per donar el tret de sortida de campanya: la plaça Constitució de Girona. La seva cap de llista, Dolors Terradas, ha desplegat allà el cartell amb el lema 'El canvi no s'atura'. Terradas assegura que el seu objectiu és el de "tenir veu al Congrés" i aconseguir l'acta de diputada. La cap de llista defensa que al Congrés dels Diputats la formació "exigirà" un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya. "A la nostra candidatura hi ha gent que és independentista i d'altres que no, però tots volem que s'engegui un procés constituent", ha subratllat.

En el pla social, Terradas ha esgrimit la candidatura d'En Comú Podem com l'única que dóna veu "a aquells qui més han patit les retallades i l'atac dels poders econòmics contra l'educació i la sanitat públiques, el treball digne i el dret a l'habitatge". Abolir la reforma laboral i la Llei Wert, fixar com a mínim en 600 euros la renda bàsica i lluitar contra la cronificació de la pobresa impulsant la creació de llocs de treball són alguns dels eixos bàsics del programa amb què la candidatura per Girona concorre al proper 20-D.

Missatge de renovació

El cap de llista de Ciutadans (C's) per Girona al Congrés, Fernando López de Castro, assegura que el seu partit porta "un missatge de renovació" per a aquest 20-D. El candidat, que ha sopat amb militants i simpatitzants a Girona, ha recordat que ell és un "militar retirat" i que ha decidit "fer el pas" d'encapçalar la llista a la demarcació després de veure com C's "porta el programa importantíssim de reformes que li cal al nostre país, que és Espanya".

De Castro assegura que la política s'ha convertit en una "partitocràcia", que al seu torn ha derivat en una "corrupció generalitzada". "Davant d'aquesta lacra, nosaltres portem un missatge de renovació perquè el ciutadà se senti orgullós dels seus polítics", ha declarat el cap de llista. De Castro també ha lamentat que la crisi s'hagi traduït en "l'efervescència de moviments que no són normals, com l'independentisme" i ha dit que, davant d'això, Albert Rivera representa nous aires.

De fet, a la demarcació, la cara visible del partit per a aquest 20-D continua essent el líder del partit, que ocuparà tots els cartells electorals. "Per a mi, Rivera és el més semblant a Adolfo Suárez, i per això he decidit encapçalar la llista de Ciutadans a Girona", ha conclòs.