Castelló d'Empúries

Castelló torna a aliar-se amb la UdG per afavorir l’ús del català entre els adolescents

La població aposta de nou pel Projecte Rossinyol en el que estudiants de la Universitat de Girona es converteixen en mentores d’alumnes de secundària dels centres educatius del municipi castellonenc compartint espais d’oci, cultura i lleure

Fotografia del grup participant del Projecte Rossinyol amb les mentores, alumnes dels centres educatius, professionals i famílies.

Fotografia del grup participant del Projecte Rossinyol amb les mentores, alumnes dels centres educatius, professionals i famílies. / Emporda.info

Emporda.info

Projecte Rossinyol és un projecte de mentoria que consisteix a fer que estudiants de la Universitat de Girona, s’emparellin amb alumnes de centres educatius del municipi durant un curs escolar. D’aquesta manera, durant tres hores a la setmana d’un curs escolar, comparteixen conjuntament espais d’oci, cultura i lleure i, a més, es pretén afavorir l’ús del català.

D’una banda, l’alumnat universitari que participa en aquest projecte ho fa de forma voluntària i l’equip del projecte Rossinyol és qui valora la seva participació en el programa i els facilita les formacions considerades per oferir-los recursos bàsics per a treballar la relació amb el mentorat o mentorada.

D’altra banda, els mentorats o les mentorades, l’alumnat de secundària, se’ls fomenta l’ús de la llengua catalana fora del centre educatiu i, a més, se’ls obra el ventall de referents qui els ofereixen activitats diversificades que afavoreixen la seva integració en l’entorn social.

Castelló d’Empúries compta amb tres parelles vinculades amb el programa, és a dir, tres alumnes de centres de secundària del municipi amb tres estudiants universitàries de la Universitat de Girona. Tanmateix, entre professionals de Projecte Rossinyol, l’Ajuntament de Castelló d‘Empúries i professors i professores de centres educatius, s’ha recopilat informació sobre les dues bandes d’aprenents per poder decidir amb més precisió i afinitat l’emparellament que se’n feia en funció dels gustos, interessos i disponibilitats.

El divendres 16 de desembre se celebrà la festa inicial, on es van presentar els mentors i mentores i també els mentorats i mentorades perquè s’interrelacionessin i coneguessin la persona amb qui compartirien el curs escolar, a més de donar sortida oficial al programa. El mateix dia s’aprofità per fer un joc de coneixença entre mentors, alumnes i famílies per tal d’establir uns primers vincles. També hi varen assistir l’alcalde, Salvi Güell, la regidora Anna Massot, personal docent de centres educatius, tècniques d’ensenyament i del Pla Educatiu d’Entorn del poble.

Massot, l’Ajuntament, l’IE Bruel-Empuriabrava i l’INS de Castelló d’Empúries, centres que participen, valoren molt positivament aquesta iniciativa com a forma d’incentivar la inclusió social, cultural i lingüística, així com, el creixement personal, d’ambdós membres.