L’institut Alexandre Deulofeu de Figueres consolida la seva aposta per l’ensenyament de la llengua i la cultura japonesa. Atesa la molt bona acollida que aquesta iniciativa va tenir l’any passat entre les famílies i l’alumnat, aquest curs ha incrementat la seva oferta formativa en aquesta matèria i l’ofereix tant a 2n com a 3r d’ESO. Actualment una trentena de joves d’aquests dos nivells educatius estan estudiant japonès.

El fet que l’institut Alexandre Deulofeu sigui l’únic centre públic de l’Estat Espanyol que imparteix el japonès com a llengua estrangera ha permès l’establiment d’unes excel·lents sinergies entre el centre, el Consolat General del Japó a Barcelona i la Fundació Japó de Madrid.

És en aquest context de molt bones relacions que el Cònsol General del Japó, Yasushi Sato, i la Directora de la Fundació Japó de Madrid, Keiko Morito, van tornar a visitar l’institut el dimarts 27 de setembre. En el transcurs d’aquesta visita, els alumnes van poder gaudir d’un interessantíssim taller de Taiko, percussió tradicional japonesa, ofert per la Fundació Japó. A l’acte també va assistir Núria Miró, Coordinadora del Programa de Llengües i Cultures d’Origen del Departament d’Ensenyament.

Durant la visita, el Cònsol va fer obsequi al centre de diferents exemplars de literatura juvenil japonesa que passaran a formar part de l’Espai Japonès de l’institut. També els va fer entrega d’un cartell manuscrit per un reconegut cal·lígraf japonès.

La cultura japonesa, molt diferent a la nostra però molt propera als adolescents a través sobretot del manga i l’anime, pot aportar valors tan crucials com la importància de l’esforç i el respecte als nostres joves. Aprendre una llengua va més enllà d’adquirir un vocabulari i una gramàtica. És conèixer una altra cultura, una altra manera de concebre el món.

L’Institut Alexandre Deulofeu vol donar l’oportunitat als seus alumnes d’impregnar-se d’aquests valors. És per això que té la ferma voluntat de continuar oferint la llengua i la cultura japonesa entre les seves assignatures optatives i de consolidar els vincles que s’han creat tant amb el Consolat General del Japó a Barcelona com amb la Fundació Japó de Madrid, convertint-se en la porta d’entrada i en l’eix vertebrador de la cultura nipona en el nostre territori.