Els premis Baldiri Reixac 2021-2022, de la Fundació Carulla, han premiat dos instituts empordanesos, el Cap Norfeu de Roses i el Ramon Muntaner de Figueres, pels seus projectes basats en les experiències d’aprenentatge per fer front a l’emergència emocional sorgida per la Covid-19, mitjançant llenguatges artístics. Així mateix, els premis també volen ser una eina per connectar la cultura i l’educació tot construint respostes per a nous reptes socials.

Les arts poden canviar el món

L’Institut Cap Norfeu de Roses ha resultat premiat per Vibrar’t_Nofeu, una iniciativa duta a terme pels alumnes de 4t d'ESO el curs passat. El projecte ha rebut el guardó Baldiritza't experiències.

La proposta, liderada per l'artista Laia Rosés amb el suport de l'Ajuntament de Roses, està basada en la coeducació emocional a través de l'art, i té com a objectiu aconseguir la reflexió i la reformulació de les normes dominants de gènere en la població jove. Així mateix, vol prevenir la violència masclista i respectar l'àmplia diversitat afectivosexual. Per treballar tots aquests aspectes s'han dut a terme diversos tallers molt actius i basats en l'expressió i la interpretació de les emocions, sentiments o pensaments a través dels moviments, l'escriptura, el teatre i altres arts.

Val a dir que enguany aquest projecte té continuïtat, i ha ampliat la seva dimensió gràcies a l'Àrea d'Educació de l'Ajuntament de Roses. Actualment, es desenvolupa a tres centres educatius rosincs: el Cap Norfeu, l'Illa de Rodes i el Centre Escolar Empordà.

Recordar amb joguines i música

L’Institut Ramon Muntaner de Figueres, ha resultat guanyador amb Alzheimer: joguines i música per recordar, un projecte que pretén ajudar a recordar a persones amb Alzheimer a través de les joguines. La iniciativa s’ha pogut dur a terme amb la col·laboració del Museu del Joguet de Catalunya i l’Associació de malalts d’Alzheimer de Figueres.

Aquesta és una proposta transversal, ja que ha implicat diversos alumnes del centre i diferents matèries, com les llengües catalana i castellana, i les arts plàstiques. Així mateix, la iniciativa, a més de vincular i establir una relació de suport mutu entre els estudiants i les persones que tenen Alzheimer, també ha volgut explorar com els jocs i les joguines poden esdevenir una eina útil per treballar la memòria i els records.

Els premis Baldiri Reixac 2021-2022 han premiat un total de vint projectes de diversos centres educatius d’arreu de Catalunya, d’un total de quaranta finalistes.