La presencialitat total ha tornat a la dotzena edició de la jornada Vilafant Vila Educadora. La proposta s'ha celebrat entre el matí i el migdia d'aquest dissabte 26 de març al Centre cívic de les Mèlies. El tema que ha centrat les activitats d'enguany ha estat l'addicció a les pantalles, a part de l'educació.

Els actes han començat puntualment a les deu del matí, amb la benvinguda de l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, i la presentació de la regidora d'Educació, Montse de la Llave, del primer ponent: Juanjo Fernández, expert en família i pedagogia. La seva conferència Viure i sobreviure a les pantalles en família ha reunit un nombrós grup d'oients. Fernández ha centrat la seva xerrada en l'ús adequat dels videojocs i en el paper dels adults pel que fa al control sobre els infants en l'àmbit tecnològic. "Els adults hem de fer de mediadors quan l'infant juga a videojocs", ha manifestat l'expert.

Posteriorment, a dos quarts de dotze, els alumnes de sisè de primària de l'Escola Les Mèlies han presentat el projecte eTwinning, una nova manera d'aprendre llengua anglesa a partir de les noves tecnologies. A través d'eTwinning, l'alumnat pot interactuar amb estudiants d'altres països a l'hora que practiquen l'anglès. Durant la presentació d'aquest projecte, la representació de l'Escola Les Mèlies ha explicat que el programa eTwinning és una iniciativa de la Comissió Europea, que forma part del conegut programa Erasmus+ i té com a objectiu afavorir agermanaments escolars i projectes col·laboratius entre centres de diferents paísos a través de la seva plataforma digital.

A més, durant la jornada de Vila Educadora ha estat el moment per reconèixer alguns dels estudiants de l'Institut de Vilafant amb les beques d'excel·lència que atorga l'Ajuntament de Vilafant. Un total de 13 estudiants de 4t d'ESO s'hi havien presentat. Les tres guanyadores han estat Abril Gala, Helena Puigmal i Marina Altisent.

La Vila Educadora ha tancat amb una taula rodona sobre l'ús de les pantalles i les xarxes socials. En aquesta, hi ha intervingut la caporal de Mossos a Figueres, Mireia Expósito, personal sanitari del CAP de Vilafant, la tècnica de joventut de l'Espai Jove, Anna Amer, i l'Ian i la Bruna, alumnes de l'Institut de Vilafant.