Cada 24 de gener se celebra el Dia Internacional de l'Educació, una data proclamada per l'ONU i que enguany portarà el lema 'Canviar el rumb, transformar l'educació', amb l'objectiu de reflexionar sobre els canvis que cal fer perquè l'educació sigui universal i de qualitat. En aquest sentit, i per a commemorar un dia tan rellevant a l'hora de conscienciar a la població de la importància de l'educació, IEBS Business School, l'escola digital líder en formació en línia, assenyala deu tendències en educació i e-learning per a 2022:

  1.  Entorns virtuals: Molts experts asseguren que la formació en línia ha arribat per a quedar-se. Els avantatges d'aquest format han deixat en evidència a l'educació convencional i han demostrat que tots els processos que fins ara s'havien restringit a l'espai físic poden ser traslladats en línia. A més, les xifres mostren que els estudiants han començat a mostrar major interès per estudiar a distància des de l'estat d'alarma, quedant patent la consolidació de l'e-learning en el mercat.
  2.  Educació STEAM: La formació actual ha d'estar adaptada a les necessitats del mercat i de l'entorn que vivim. En plena era digital, l'educació haurà de basar-se en l'ús de les noves tecnologies posant especial èmfasi en les competències STEM STEAM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Educar a les noves generacions en aquest àmbit és cada vegada més necessari i sorgeix un nou repte: harmonitzar les matèries educatives i el paradigma tecnològic.
  3.  Learning Loops o Espirals d'aprenentatge: El món ha canviat, la societat i les persones també, és per això que enguany viurem una evolució de la impartició unidireccional a les construccions d'espirals d'aprenentatge, on la impartició és només una part del procés integrat amb comunitats de pràctica i col·laboració on apliquem els coneixements que rebem, aprenem, compartim i detectem noves necessitats que ens porten de nou a l'inici del procés.
  4.  Metavers, realitat virtual i augmentada: Una de les tendències de l'e-learning més forta que torna de la mà de l'aposta de grans corporacions com Meta Facebook Microsoft, són les aplicacions del metavers envers l'aprenentatge. Les aplicacions són infinites, des de classes «presencials» en un món virtual, fins a l'entrenament i desenvolupament d'habilitats en grup, alguna cosa que sempre ha costat per a l'e-learning, fins a l'entrenament i la simulació de maneig d'aplicacions.
  5.  Cursos més enfocats i cada vegada més curts: La necessitat d'actualització permanent i la urgència, combinada amb l'aparició del fenomen «bootcamp» que busca portar les pràctiques d'entrenament intensiu a la formació en períodes cada vegada més curts, ha provocat que el mercat demandi aquest tipus de formació. Les formacions generalistes perden força a favor de cursos més curts, més intensius i més enfocats a l'aprenentatge de competències i habilitats específiques que capaciten a l'alumne en l'acompliment de noves professions o professions d'alta demanda.
  6.  Descentralització del coneixement: Les grans plataformes ofereixen solucions cada vegada més fàcils d'utilitzar, perquè els que estan en possessió del coneixement el comparteixin i aconsegueixin ingressos. Això ha provocat una abundància de coneixement, que cada vegada és més accessible i en gran manera lliure i gratuït. Existeix una saturació de continguts en línia, webinars, vídeos de YouTube - edutubers - que ens ensenyen com aplicar, fer o crear alguna cosa.
  7.  Microformació i microcontinguts: Tenim més temps que mai i l'aprenentatge instantani ens aporta una alternativa profitosa a una altra mena d'oci. A diferència del que abans succeïa, ara l'usuari vol aprendre alguna cosa i ho vol fer ja, perquè té temps i no invertirà molts diners. A més, compta amb un element catalitzador que el fa diferent i és que és entretingut. També és conegut com a edutaitment.
  8.  E-learning gratuït: El model de negoci dels MOOC cada vegada adquireix més rellevància i es presenta com un format aplicat per les millors escoles del món. Hem passat de MOOC de tota mena a MOOC de qualitat on val la pena invertir uns euros més per aconseguir un títol de StanfordWharton MIT. D'altra banda, ens trobem amb propostes que directament t'ofereixen una formació professional de primera qualitat i no pagues per ella fins que cerquis feina. Aquest model de negoci està costant que arreli en el mercat hispanoparlant.
  9.  Tokenizació i blockchain per a e-learning: Gràcies al blockchain, seria possible tokenizar el progrés d'un alumne i crear un bloc que certifiqui una qualificació d'un treball o un TFM. També es podrà emetre títols mitjançant «smart contracts» que donin una major seguretat a l'hora de verificar un certificat quan seleccioni alumnes d'una escola com IEBS i així evitar falsificacions.
  10.  Aprenentatge personalitzat: Per exemple, a IEBS s'utilitza per a conèixer els hàbits d'estudi de l'alumne, les seves rutines, el seu ritme d'aprenentatge, el temps dedicat a cada pràctica, etc. D'aquesta manera, és possible adaptar-se a les seves necessitats, oferint-li l'ajuda o suport que necessita, mitjançant professors i mentors, que en tot moment fan seguiment dels seus avanços.

«Ara que ja ha quedat palès la consolidació de l'e-learning en el mercat, cal continuar avançant», explica Oscar Fuente, Director i Fundador de IEBS. «La digitalització ens ofereix grans oportunitats per a continuar creixent i millorant la formació en línia gràcies als nous models d'aprenentatge interactius i a l'aplicació d'eines tecnològiques. Sens dubte, 2022 serà un any clau per a l'e-learning», afegeix.