La Diputació de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines posen en marxa una campanya sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) per al curs 2021-2022, en la qual participaran vuit instituts dels municipis de Figueres (INS Narcís Monturiol), Banyoles, Salt, Palafrugell, Santa Coloma de Farners, Olot, Ripoll i Puigcerdà. 

A partir d’una exposició itinerant, es desplegaran un seguit d’accions educatives amb l’objectiu que l’alumnat conegui els ODS, els faci seus i traslladi el treball dels drets humans a projectes reals i propers al mateix centre educatiu o població. 

Abans que l’exposició arribi als centres, cada institut proposarà un grup voluntari d’estudiants d’ESO, que rebrà formació per part de personal tècnic de la Coordinadora d’ONG Solidàries. 

Un cop formats, aquests grups s’encarregaran de dinamitzar l’exposició al seu institut explicant el contingut teòric dels plafons («Persones», «Planeta», «Prosperitat», «Pau» i «Aliances», que són els cinc àmbits d’acció dels ODS), i promouran activitats paral·leles i propostes de sensibilització per arribar a tota la comunitat educativa. Quan finalitzi la campanya, un dels plafons de l’exposició destinats a la interacció quedarà en propietat dels centres. 

A fi de motivar la participació i les bones pràctiques en els centres educatius, tots els instituts participants rebran un premi (a l’originalitat, a l’ús de les noves tecnologies o a la involucració de l’entorn, entre d’altres). Alhora es donarà a conèixer a la ciutadania el treball realitzat. 

Sempre que sigui possible, es buscarà la participació activa en aquestes activitats d’entitats locals vinculades a la Coordinadora que ja estiguin treballant els ODS a la comarca del centre educatiu.