El Servei Educatiu de l'Alt Empordà ha posat a l'abast dels centres un nou recurs didàctic per treballar el tema de les pantalles a l'escola i en família. Es parteix de la premissa que els smartphones, les tauletes i els ordinadors encanten als infants i també als adults. Les últimes dades de l'informe PISA posen en relleu que, de mitjana, els joves de 15 anys, per exemple, es passen 35 hores setmanals connectats online. Són dades del 2018, d'abans de la pandèmia. «Els infants reclamen utilitzar més temps aquests dispositius digitals i la connexió a la xarxa, alhora que els adults, cada cop, els fem servir més», reflexionen els professionals de l'educació.

Un dels contes que ha triat el Servei Educatiu per ajudar les famílies a conviure amb la tecnologia a casa és Desconnectats (El Cep i la Nansa), de Míriam Tirado amb il·lustracions de Joan Turu. Acompanyant la recomanació lectora, hi ha una proposta didàctica per abans i també per a després de la lectura, amb preguntes que poden generar una conversa entre pares i fills. L'objectiu és fer reflexionar les famílies que cal aprendre a gestionar l'ús de les pantalles i posar unes pautes i uns límits adequats per no desconnectar mai els uns dels altres.

El recurs didàctic que proporciona el Servei Educatiu a les escoles s'anomena La maleta Pantalles i ha nascut amb l'objectiu de sensibilitzar els pares sobre l'ús que fan ells mateixos dels dispositius digitals i, d'aquesta manera, convidar-los a qüestionar-se si cal introduir algun canvi en l'àmbit familiar. La maleta conté 25 contes i està pensada per treballar-la a cicle inicial, tot i que els contes també poden ser adequats per al darrer curs d'Educació Infantil. «Hem volgut plantejar una maleta que permeti que cada alumne pugui emportar-se un conte a casa per llegir-lo en família», indiquen els responsables del Centre de Recursos Pedagògics.

Des del Servei Educatiu, posen de manifest que la situació de pandèmia ha incrementat l'ús de les pantalles, «però cal anar amb compte, perquè malgrat que són eines molt útils, també són addictives i sense adonar-nos-en estan generant molta dependència». Aquesta dependència no només es focalitza en l'infant, sinó també en els adults, i així ho exposen els impulsors del projecte La maleta Pantalles: «Sempre parlem que els pares i les mares són els responsables de controlar el temps d'exposició dels seus fills i filles davant de les pantalles i són qui han de posar unes normes i uns límits adequats i coherents. Però, qui posa els límits als adults?».

El recurs didàctic del Servei Educatiu es complementa amb un qüestionari que permet els adults valorar fins a quin punt estan molt o poc connectats.