Les emprenedores socials Laia Rosés Usero i Irene Lasus Almirón van cada setmana a l'Institut Cap Norfeu de Roses a impartir tallers de coeducació en les cinc classes de 4t d'ESO, en horari de tutoria. La proposta incorpora les arts i la creativitat a les aules per treballar la igualtat de gènere i la gestió emocional des d'una perspectiva intercultural. L'experiència, que es denomina Vibrart Era, s'ha iniciat el febrer i durant quatre mesos les dues dinamitzadores acompanyen cent joves d'entre 15 i 16 anys.

Laia Rosés és la coordinadora del projecte i s'ocupa de les sessions d'expressió corporal, gestió, comunicació i tot allò que requereix emprenedoria social, mentre que Irene Lasus Almirón s'encarrega dels tallers de fotografia participativa i dona suport en tasques de gestió del projecte.

«Des d'un vessant de caire lúdic, proposem dinàmiques d'expressió corporal i fotografia participativa per generar espais de confiança on els i les joves puguin reflexionar, expressar i compartir experiències i emocions pròpies. Aquests espais serveixen, i més en l'actual context d'emergència sanitària, per desenvolupar estratègies d'afrontament de situacions difícils, ja que l'art té la capacitat de desenvolupar un aprenentatge simbòlic que és transferible a la vida dels i les participants», explica Laia Rosés.

«Parlem de coses que ens importen»

«Parlem de coses que ens importen»«Parlem de coses que ens importen», remarca una alumna. De fet, com diu la impulsora del projecte, aquesta experiència permet els joves relacionar-se de manera diferent amb el grup i generar un espai de diàleg i d'expressió artística dintre de l'educació formal.

A través d'una metodologia «experiencial i participativa», l'alumnat és el centre d'atenció i les dues dinamitzadores s'adapten a les seves necessitats i interessos. «Les dinàmiques que proposem es basen en l'expressió i la interpretació de les emocions, pensaments i creences per mitjà del moviment, la música, els jocs cooperatius, l'escriptura, el teatre-imatge i la fotografia», detalla la coordinadora d'aquest projecte, que té com a objectiu, segons afegeix, «millorar la convivència i la cohesió social del grup de joves, a través de la reflexió i deconstrucció de les normes dominants de gènere des d'una perspectiva interseccional, a la vegada que es treballa la prevenció de la violència de gènere i el respecte per les identitats diverses».

Laia Rosés comenta que Vibrart Era s'ha creat amb la voluntat de «donar veu a la població jove i atribuir-los el paper d'agents de transformació social que tenen a la societat». Per donar visibilitat al treball, el projecte finalitzarà amb la creació artística col·lectiva per part del grup d'alumnes: una exposició fotogràfica on es materialitzen els aprenentatges apresos en els tallers i, alhora, esdevé una eina de sensibilització social a la comunitat.

7

Un projecte educatiu dona veu als joves com a agents de canvi social

Les dues dinamitzadores del projecte Vibrart Era compten en tot moment amb el suport i la implicació de les cinc tutores de 4t d'ESO i de l'equip directiu de l'Institut Cap Norfeu. Com a valoració personal del treball que estan desenvolupant amb els adolescents, Laia Rosés exposa: «Ens ha sobtat tot el que tenen a dir els joves quan se'ls ofereixen espais perquè es puguin expressar. Durant els tallers escoltem reflexions increïbles, opinions crítiques, molta creativitat, introspecció, noves maneres de fer i de relacionar-se?». A tall de conclusió, assegura que, dels tallers, s'emporten «la sensació d'haver vist tota la potencialitat que s'amaga darrere dels joves i la importància de generar espais en l'educació formal per potenciar i donar valor a les seves veus».

El projecte que lideren Laia Rosés Usero i Irene Lasus Almirón és una iniciativa impulsada per l'Associació Azahara, en col·laboració amb l'Observatori Blanquerna i el Fons de Solidaritat i Cooperació Mallorquí, que fa de pont entre els estudiants de Roses i un grup de joves de Palma de Mallorca amb els quals es realitzarà un intercanvi d'experiències. El projecte està subvencionat per l'Institut Europeu de la Mediterrània (Imed), dins el programa "Educar en la diversitat".