Tres experiències que han presentat centres educatius de Figueres als Premis Baldiri Reixac han resultat finalistes. Són l'institut Ramon Muntaner, la comunitat d'aprenentatge Amistat i l'escola Josep Pallach. Els guardons reconeixen activitats i projectes promoguts per les escoles i els instituts; experiències innovadores, creatives, d'aprenentatge i que tinguin com a eix vertebrador la llengua catalana.

L'escola Josep Pallach ha presentat a la convocatòria La cultura popular: una eina en l'educació primària, un projecte que es desenvolupa bàsicament a l'aula de música i que consta de tres eixos que s'interrelacionen en la pràctica de la cultura popular a l'escola: l'aprenentatge i la projecció social del flabiol i el tamborí, l'impuls de la dansa tradicional i l'art de glosar. Aquesta experiència dona resposta a la necessitat d'integració i cohesió social, la canalització i expressió de les emocions en el si d'una cultura compartida i la millora del vocabulari i de l'expressió oral de la llengua catalana.

L'Amistat ha concorregut als Baldiri Reixac amb el seu Club dels Valents, una acció educativa centrada a aconseguir que hi hagi violència zero a les escoles. Amb aquesta experiència, l'Amistat anima l'alumnat a destapar casos d'assetjament i violència al centre. Es tracta d'aïllar els agressors i donar suport a les víctimes.

Un dels lemes de l'escola Amistat és "Tots som valents!". FOTO: AMISTAT

Per la seva banda, el Ramon Muntaner ha estat finalista dels premis amb el projecte Tengui, falti! Aprendre amb els cromos, una exposició comissariada per alumnes d'entre 12 i 16 anys, que ha estat instal·lada al Museu del Joguet de Catalunya-Figueres, dedicada al món del cromo com una font de coneixement durant dècades. En aquest cas, l'alumnat ha creat tots els continguts de l'exposició, en la qual es mostren els cromos i els àlbums amb una nova mirada, des d'una perspectiva contemporània.

Una representació de l'alumnat de l'Institut Ramon Muntaner que va idear l'exposició "Tengui, falti!". FOTO: MAIRENA RIVAS