Des de fa uns quants cursos, l’escola La Salle Figueres compta amb una plataforma pròpia i institucional, SalleNet, en la que els alumnes i els professors centralitzen totes les tasques digitals i les famílies en poden fer el seguiment. A la plataforma s’hi troben penjats tots els materials didàctics del curs (llibres digitals i altres materials propis de l’escola), bústies d’entrega de treballs i projectes, enllaços a recursos digitals, etc.. La interacció dels alumnes amb aquest espai digital és més o menys freqüent depenent de l’edat i quan arriben a secundària els alumnes ja tenen un bon domini de l’eina, fet que els ajuda a treballar de manera àgil en un entorn digital segur, estable i actualitzat constantment. A més, a secundària cada alumne disposa d’un portàtil d’ús personal, com un material escolar més, fet que va facilitar el treball a casa i el contacte permanent amb el professorat.

Els professors utilitzen a diari la plataforma, ja sigui per la gestió acadèmica, per fer el seguiment de l’alumnat o les tutories, crear nou material didàctic o recomanar recursos existents, ja que SalleNet és una potent eina amb una infinitat de possibilitats. La famílies també tenen accés a la plataforma, d’aquesta manera poden fer un seguiment acurat dels resultats acadèmics (i del procés d’aprenentatge) dels seus fills i tenir tota la informació a l’abast.

La tecnologia en l’ensenyament a distància

Sens dubte, que els alumnes de l’escola La Salle Figueres i les seves famílies i professorat ja treballessin amb una eina digital pròpia de l’escola, va facilitar el rodatge en l’ensenyament a distància. Tenir un professorat entrenat en l’ús de diferents eines digitals també va facilitar el seguiment de l’alumne i que la interacció fos el més efectiva i propera possible des del principi. Per exemple, tots els alumnes i professors compten amb un correu electrònic corporatiu que els dona accés al Microsoft Teams, un entorn segur per realitzar videoconferències. A La Salle Figueres la tecnologia va unir a la comunitat educativa en temps de confinament.

Els més petits de l'escola (Infantil i Cicle Inicial) també van treballar amb Microsoft Teams per donar un acompanyament emocional interactuant amb la mestra i companys. Cal remarcar que tots els equips docents han estat en contacte amb els alumnes i famílies acompanyant al llarg de tot el trimestre no presencial. Per altra banda, les famílies han pogut comptar en cas de necessitat amb la psicòloga de l'escola per atendre situacions que es vivien a casa (angoixes, estrés emocional....).

L’ús i la facilitat d’accés a totes aquestes eines a l’abast de tot l’alumnat també els ha capacitat d’una bona competència digital, és a dir, de la capacitat d’utilitzar amb agilitat les noves tecnologies. La competència digital es considera una de les capacitats bàsiques i a més, és tranversal és a dir, una habilitat necessària en qualsevol altra matèria que s'ensenya a l'escola, i més tard a tot arreu en quasi totes les activitats de la vida quotidiana per a tota persona que vulgui interactuar amb normalitat a la societat actual.

Espais naturals

Però l’escola no només està preparada a nivell tecnològic per fer fronts als reptes del nou curs. Amb el desig que l’escola pugui funcionar amb la màxima tranquil·litat possible, l’escola La Salle Figueres ha habilitat tots els espais dels que disposa, sobretot llocs exteriors com el jardí o el Camp de la Tramuntana que se sumen als amplis espais dels que dóna de sí la infraestructura, per exemple, el gran pati envoltat de plataners. D’aquesta manera els alumnes podran gaudir amb seguretat però també amb il·lusió i a l’aire lliure.

La Salle Figueres encara un curs molt diferent i incert en que les prioritats passen per garantir la presència diària dels alumnes a les aules; re-connectar amb els aprenentatges després de gairebé 6 mesos d’absència a les aules fent especial atenció als aspectes emocionals dels alumnes i procurar garantir un entorn escolar segur amb la implementació de les mesures que es demanen des dels Departaments d’Educació i de Salut.

La Salle Figueres

Adreça: Carrer dels Fossos, 17. Figueres.

Telèfon: 972 500 812

Web: figueres.lasalle