El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha manifestat que “ara és l’hora de l’escola, que és el referent comunitari i el motor de la societat. L’escola ha de respondre garantint el dret de l’educació i el dret a la socialització dels nostres infants i joves”. Així ho ha afirmat el conseller d’Educació durant la inauguració del cicle de conferències "L'educació en temps d'incertesa" que ha tingut lloc aquest matí al Departament d’Educació. La conferència inaugural l’ha fet el pedagog Francesco Tonucci i la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, ha estat l’encarregada de presentar el nou cicle.

Josep Bargalló ha assegurat que “el dia 14 obrirem totes les escoles i instituts amb tota la seguretat i convicció de fer el que hem de fer: defensar els drets dels nostres alumnes”. Ha agraït a tot el professorat la feina feta durant el confinament que “no era prou visible i l’esforç que esteu fent tots per obrir el dia 14 i per encarar amb força il·lusió un curs que no serà normal”. “Venim d’uns temps de sacrifici però si ens en sortim, i ens en sortirem, tindrem la recompensa d’una generació que serà mes forta”.

Sobre la conferència de Tonucci, el titular d’Educació ha remarcat que “si un efecte negatiu ha tingut la pandèmia i el temps de confinament damunt els infants i els joves és que s’ha conculcat el dret a l’educació, i un segon que és el dret al joc”. Ha assenyalat que “hem d’obrir escoles i instituts també per remarcar aquesta feina comunitària de l’escola que és de l’alumne amb l’entorn”. També ha exposat que “tal com deia Tonucci, tenim un sistema educatiu que està en moviment, canviant. La pandèmia ho ha accelerat tot i també ha d’accelerar aquest procés de moviment: l’escola és incertesa i això és moviment continu”.

Per la seva banda, la directora Mar Camacho ha remarcat que durant aquest confinament “entre tots hem fet més estreta la relació amb els alumnes i les famílies, més propera i més humana”. En aquest sentit, ha dit que “el context no ha estat fàcil i hem hagut d’aprendre de pressa tots. Els mestres heu fet una feina importantíssima: heu estat els garants de l’equitat per sobre de les diferències”. És per això que ha subratllat que el propòsit prioritari en aquest inici de curs en temps d’incertesa ha de ser “garantir aquest sentiment de pertinença”.

Camacho també ha declarat que “la paraula d'aquest curs hauria de ser junts. Les idees seran bones si arriben a tothom” i que tot i que “eduquem en temps d'incertesa perquè no tenim el control sobre el calendari i la presència, tenim el control sobre com aprendre junts per millorar”. “Allà on hi ha un mestre o una mestra hi ha una oportunitat d'aprenentatge. Fem que aquesta oportunitat sigui per a tots els nostres joves”, ha refermat.

El valor de la incertesa

Francesco Tonucci ha explicat durant la seva exposició que “el primer sentit de la paraula incertesa es refereix a l’experiència desconeguda que estem vivint i que ningú podia imaginar-se preveure, i sobre la qual ningú té idees certes, ni els més experts del món”. Ha dit que però que hi ha una altra manera de llegir aquesta paraula: “La incertesa hauria d’assumir-se com un valor en l’educació, així com ho és en la investigació científica: només s’investiga sobre el que no sé sap; la incertesa és una actitud, una situació privilegiada del coneixement”.

El pedagog italià s’ha referit a la convenció dels drets dels infants, que diu que “l’educació ha d’estar encaminada a desenvolupar les seves capacitats fins al màxim de les seves possibilitats, que vol dir que l’objectiu de l’educació és la incertesa: realitzar quelcom que no coneixem, que està amagat dins de cadascun dels nostres fills i filles”. “L’objectiu de l’educació no és aconseguir els resultats previstos indicats en els programes i llibres, sinó quasi el contrari: ajudar a cadascun dels alumnes a trobar les seves aptituds perquè puguin desenvolupar la seva personalitat i donar-los els instruments necessaris perquè arribin al màxim de els seves possibilitats”, ha destacat.

Finalment, ha subratllat que “hem de preparar-nos pel que passarà; els bons mestres sempre ho han tingut en compte, i cada nen té dret no tant a un pupitre i llibres gratuïts, sinó que primer hauria de tenir dret a una bon mestre”. Finalment ha expressat que “hem d’obrir una escola nova, no l’escola d’abans” i ha reclamat que “s’ha de posar en marxa un nou pacte educatiu més ampli on les responsabilitats siguin compartides entre tots”.