03 de març de 2020
03.03.2020
Cistella

L'hort, la bassa i el galliner, espais d'aprenentatge per a l'alumnat de Cistella

02.03.2020 | 19:42
El galliner és un dels espais d'aprenentatge de l'escola.

L'escola rural Mn. Josep Maria Albert de Cistella treu un ampli rendiment pedagògic al seu gran pati. S'hi han creat espais ecològics –l'hort, la bassa i el galliner– amb l'objectiu que l'alumnat aprengui a respectar el medi ambient i l'entorn natural, i es pugui iniciar en les tasques agrícoles i les tècniques de cultiu. El galliner forma part del projecte El pati que volem, en el marc d'una Escola Verda que incorpora valors per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre escolar i que promou la implicació de tota la comunitat educativa en la millora del seu entorn. De fet, el galliner es va construir, amb material reciclat i reutilitzat, gràcies a la col·laboració de l'AMPA i de l'Ajuntament.

«Les activitats que s'hi porten a terme afavoreixen el desenvolupament integral de l'alumnat a través de l'observació, l'experimentació directa, la responsabilitat i l'aprenentatge cooperatiu», explica la directora, Maria Vilanova, que també parla sobre objectius: «S'enfoquen en una doble via: per una banda, funcionament i cura d'un galliner amb gallines lliures i, per l'altra, l'estudi biològic de la gallina i l'ou, anatomia, morfologia, races de gallines, procés de creació de l'ou, característiques, valor nutricional i usos».

Actualment, hi ha quatres gallines empordaneses – Monkey, Reina, Negra i Blanca– i durant un pròxim curs s'introduirà un nou repte, el seguiment de l'ou fecundat fins a arribar a la cria dels pollets. Caldrà, doncs, la incorporació d'un gall.

Maria Vilanova comenta que els nens i les nenes de l'escola, des de P3 fins a 6è, comparteixen el galliner de forma molt natural, col·laboren activament i amb il·lusió les tasques agrícoles que comporta tenir aviram: posar aigua a les bevedores; blat de moro a la menjadora; restes de menjar (verdures, pa sec...), cargolines que agafen els nens de l'hort escolar perquè no es mengin les verdures i les gallines estiguin molt ben alimentades... al recipient condicionat pel menjar; posar palla a la ponedora; recollir els ous i portar-los a la nevera per a repartir-los cada divendres; netejar i passar el rasclet un cop a la setmana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook