La Salle és una escola que està present a la ciutat de Figueres des de fa 110 anys. Múltiples generacions de figuerencs i figuerenques i empordanesos i empordaneses han passat per les seves aules durant aquests anys. Com és lògic, l'escola ha viscut diferents moments i etapes en la seva tasca educadora, moments que cal situar dins els contextos històrics i socials de la ciutat i la societat.

Avui dia l'escola gaudeix de bona salut, amb un equip docent professional i vocacional, que garanteix el desenvolupament dels alumnes entre els 3 i els 16 anys. Des del centre volen destacar una instal·lació de l'escola que és fruit de la pròpia història i que fa de fil conductor de les diferents etapes: el Museu de Col·lecció Natural.

Veure Galeria

El Museu de l'escola conté una col·lecció que ha estat reunida al llarg de moltes dècades per la passió naturalista de molts germans de La Salle, que van recollir, classificar i conservar múltiples exemplars fins a aconseguir una col·lecció notable formada bàsicament pels elements següents:

  • Geologia: Mineralogia i Petrologia (al voltant de 2.000 exemplars), i Paleontologia, amb una col·lecció de fòssils.
  • Biologia: Malacologia (més de 2.000 exemplars); Artròpodes, on destaquen especialment els lepidòpters; Aus, classificades en ecosistemes, i Mamífers, Peixos, Amfibis i Rèptils.
  • Herbari: Més de 20.000 plantes classificades i guardades en perfecte estat de conservació. Destaquem la tasca del germà de La Salle Frére Sennen, nom religiós del botànic occità Etienne Marcellin Granier-Blane, nascut a Le Hameau de Moussac l'any 1861, considerat un botànic de fama mundial que arriba a l'Empordà l'any 1904. Entre els seus seguidors cal destacar el germà Ramon de Pe­nyafort Malagarriga, figuerenc, que l'any 1978 fa una revisió a fons de l'herbari posant al dia la nomenclatura botànica.

Tota la col·lecció està digitalitzada i compta amb una base de dades consultable

Tota la col·lecció està digitalitzada i compta amb una base de dades consultableAquesta col·lecció és pròpia de les èpoques en què no existien les pantalles digitals. És per això que tornar, ni que sigui per un moment, a l'experiència de l'observació directa de la realitat física d'un mineral, una arrel o un fòssil, a l'experiència del tacte, la textura... i escapar de les imatges virtuals suposa un exercici que té un valor en si mateix.

Tal com afirma el director actual de l'escola, el senyor Juanjo Rodríguez, «des de la nostra escola tenim clar que es tracta d'un patrimoni que ens han llegat i estem convençuts que com a tal pot esdevenir un recurs educatiu, didàctic i adient per a la investigació i és per això que posem a l'abast de la ciutat i de la comarca (professors, alumnes interessats en la recerca i la investigació, escoles de la ciutat i comarca, naturalistes, curiosos €). Esperem que el nostre Museu sigui del vostre interès».

Oberts a tota la ciutat

Oberts a tota la ciutatEl museu és un espai més que La Salle posa al servei de la comunitat educativa de la ciutat. Al llarg del curs s'han anat planificant activitats d'àmbit educatiu, atès que entenem que l'escola ha de tenir aquesta vocació de servei i obertura cap a la ciutat; uns exemples en són la I Fira de la Robòtica; celebrada el 15 de febrer; la xerrada sobre l'ús de dispositius, amb la Dra. Cristina Martínez, i en la mateixa línia, aquest 26 de febrer l'escola obre a pares i mares i adolescents de la ciutat i comarca la xerrada Afectivitat i sexualitat per a totes les edats, a càrrec de Juanjo Fernández. Per a inscripcions es pot consultar el web de l'escola.

LA FITXA

LA FITXALa Salle Figueres

  • Adreça: Carrer dels Fossos, 17
  • Telèfon: 972 500 812
  • Web: figueres.lasalle.cat