Una Zona Escolar Rural (Zer) cal entendre-la com una escola formada per quatre edificis. Així és la Zer Empordà, distribuïda entre Pont de Molins, on hi ha 37 alumnes; Vilanant, on n'hi ha 30; Garrigàs, amb 24, i Cistella, amb 13. El 21 de febrer, amb motiu de la festivitat de Carnaval, tots els nens i les nenes de les quatre escoles es van trobar a Garrigàs per celebrar plegats el Carnaval. «És un dels moments del curs en què coincideix tota la Zer i l'activitat que fem millora la cohesió i la interacció entre els nens i les nenes dels diferents centres», han explicat Marian Bernils, Núria Reyes i Ester Ventós, directora, cap d'estudis i secretària de l'equip directiu de la Zer, respectivament.

Cada any, per aquestes dates, se'ls genera la incògnita sobre com anirà la matrícula del curs següent, ja que, en ser escoles amb ràtios baixes, no només en depèn la continuïtat, sinó també la plantilla docent. Per a les responsables de l'equip directiu, cada període de preinscripcions és un nou repte, si bé no tenen cap dubte dels avantatges que suposa per als nens i les nenes anar a estudi en un ambient rural, «amb una atenció personalitzada, amb projectes comuns a les quatre escoles, però amb l'autonomia de formar part de pobles diferents», han dit les mestres de l'equip directiu.

En el cas de la Zer Empordà, es prioritzen aspectes pedagògics com la millora en la dimensió lectora, en treball competencial en l'àmbit del coneixement del medi natural i social i el concepte de Zona Escolar Rural per part de tota la comunitat educativa.