Liam Fenlon és un estudiant universitari novaiorquès en pràctiques com a professor a l'Institut Olivar Gran. Amb 22 anys, està fent l'últim curs d'analítica comercial al MIT (Massachusetts Institute of Technology) i, aquest gener, ha impartit classes sobre ciència i energies renovables.

Ha pogut venir a Figueres gràcies al programa MISTI (Iniciatives Internacionals Científiques i Tecnològiques del MIT). Durant la seva estada, ha estat amb alumnes de quart d'ESO i de Batxillerat per tal de compartir amb ells la seva experiència, funcionament del MIT i coneixements de ciències, matemàtiques i anglès. La seva presència també ha permès el professorat del centre conèixer de primera mà la metodologia de treball del MIT i accedir als recursos educatius d'aquesta universitat.

Com ha estat que des de Massachusetts vingui a Figueres?

Anteriorment, he participat en programes de pràctiques a Bèlgica i a Suïssa, gràcies al MIT, que ens ajuda a trobar oportunitats en altres països. Em venia de gust passar el gener en un altre país i per a mi venir aquí era perfecte, perquè m'encanta aprendre idiomes. Fa un any que estic aprenent espanyol i aquesta era una bona oportunitat per poder-lo practicar.

Ha vingut cada dia a l'institut?

Sí, he impartit unes vint hores de classe a la setmana.

A les classes, s'ha expressat en tot moment en anglès amb els alumnes?

Majoritàriament, sí, però als alumnes de Batxibac els he fet les presentacions en francès.

Estudia el seu darrer any de carrera. Què ve després?

Aniré a treballar a Nova York, en un banc que es diu Macquarie, d'un grup australià, amb un equip especialitzat en inversions en energies renovables.

Vostè, un cop acabi la carrera, ja sap on treballarà. Aquí, en canvi, difícilment un estudiant mentre cursa la carrera pot saber on treballarà quan acabi.

Normalment, als Estats Units, els alumnes de la universitat participen en experiències professionals en empreses els estius. Jo l'estiu passat vaig fer les pràctiques a Macquarie.

Conèixer idiomes als Estats Units li obre portes?

Així és. En el banc en el qual treballaré, hi ha un equip que fa inversions a l'Amèrica Llatina i tots els membres de l'equip han de saber parlar espanyol.

És habitual en el seu país aprendre l'espanyol?

Depèn, als Estats Units, en els estudis secundaris, la majoria dels alumnes tenen l'oportunitat de començar a estudiar un segon idioma, a part de l'anglès, però no és obligatori. No hi ha molta gent que triï aquesta opció.

Què li diuen els seus pares dels seus viatges de pràctiques a Europa?

Bon voyage [riu]. El meu pare, pels seus negocis, també acostuma a viatjar bastant. La meva mare és consultora de la universitat. Jo soc el gran de quatre germans, dues noies i dos nois, i, com veus, amb quatre fills, els meus pares estan bastant ocupats. Tinc una germana de 19 anys; una altra de 13, i un germà que en té 17.

A partir de la seva experiència a Suïssa i a Bèlgica, i ara a Catalunya, com valora el nivell d'anglès de la població?

A Suïssa i a Bèlgica es dona el cas que hi ha tres o quatre idiomes oficials. A Bèlgica, tenen el flamenc, el francès i l'alemany, i l'anglès es parla a tot arreu perquè és un idioma comú. I a Suïssa passa una cosa semblant, tenen el francès, l'alemany, l'italià i el romanx, i a més tothom parla perfectament l'anglès. Aquí, allò que jo he comprovat és que tots els meus alumnes de l'Olivar Gran poden entendre i parlar l'anglès prou bé. Crec que a ells els costa entendre'm una mica pel meu accent, perquè ells estan més acostumats a escoltar l'anglès britànic. El meu anglès és diferent del britànic.

Què ha fet en les estones lliures, mentre no estava fent classes a l'institut?

Soc ciclista. Formo part d'un equip ciclista del MIT i participo en competicions professionals. M'ha agradat molt poder sortir amb la bici i conèixer tota aquesta comarca.

I li han deixat una bicicleta, aquests dies, a Figueres, per poder practicar el ciclisme?

He portat la meva pròpia bicicleta des dels Estats Units fins aquí, a l'avió. Tinc una motxilla especial per poder guardar la bicicleta desmuntada.

Per on s'ha mogut amb la bici?

He fet diferents itineraris. I m'han encantat les muntanyes i els camins d'aquesta zona. A més, aquí he trobat companys professors molt amigables, que m'han ajudat molt.

Hi ha algun lloc que li hagi agradat especialment de la seva estada a Figueres?

He de dir que ha estat el Teatre Museu Dalí.

LA DADA

LA DADAUna oportunitat. El director de l'Institut Olivar Gran, Rafa González, qualifica l'estada de Liam Fenlon com «una oportunitat nova i profitosa per a la comunitat educativa del centre, no només per als alumnes sinó també per als professors».