L'escola rural està arrelada al seu entorn, als costums i les tradicions locals, a les relacions personals properes. L'escola Santa Cecília de Boadella i les Escaules compleix aquesta premissa amb escreix i, per això, el treball d'arrelament al medi està integrat en el currículum del curs.

Des del mes d'octubre, els 26 alumnes que hi ha al centre han treballat en un projecte educatiu, de caràcter interdisciplinari, que ha culminat amb un pessebre de grans dimensions amb una identitat molt boadellenca. La directora de l'escola, Núria Trobajo, explica que el primer pas va ser demanar als nens i les nenes quin tipus de pessebre volien fer. Un cop decidit, i amb el suport d'un voluntari extern, Albert Pibernat, gran aficionat a les maquetes i les manualitats, van aconseguir confegir el paisatge nadalenc que havien ideat.

La gran característica d'aquest pessebre és que està decorat amb elements que identifiquen el municipi. Així, s'hi poden apreciar el parc de l'Horta de Boadella, amb el seu safareig, la roda de molí i el cobert; i el castell de les Escaules. «Els alumnes, de totes les edats, ho han fet tot, les figures, els detalls, les construccions. Amb aquest projecte, han treballat sobretot plàstica, però també llengua, història, medi natural i, fins i tot, competències matemàtiques a l'hora de fer plànols i perspectives», ha indicat la directora de l'escola.