Els jardins sempre sumen encant en qualsevol espai, i com més acolorits i lluminosos són més amable i confortable és l'entorn. A Ksameu, projecte d'acció social de Figueres destinat a adolescents i joves, han sabut treure profit a aquesta premissa i han muntat un taller educatiu sobre fotografia amb l'objectiu apuntant sobre flors i plantes. D'aquesta manera, sis joves, Aïssatou Bah, Jorge Carrasco, Eloy Giménez, Xavier González, Jennifer Navarro i Noelia Quiroz, han creat un jardí fotogràfic col·laboratiu, que s'inaugura aquest dimecres, 24 d'abril, a dos quarts de set de la tarda, al vestíbul de Ksameu (carrer Pompeu Fabra, 5, de Figueres). La mostra es pot visitar fins al 30 de juny.

És la primera vegada que aquests sis joves exposen públicament el seu treball, fruit del taller en què han participat tots els dimecres d'hivern a la tarda i que ha dirigit la fotògrafa Carme Huerta.

«Aquesta activitat de lleure al voltant de la fotografia neix amb la voluntat de crear vincles entre llenguatges diversos i teixir aliances educatives que contribueixin a millorar l'èxit educatiu dels joves», ha explicat Carme Huerta, que també destaca com n'és d'important donar eines a aquests joves perquè puguin accedir, com tothom, a la cultura: «La iniciativa d'obrir un espai per a la pràctica de les arts visuals a Ksameu sorgeix amb la finalitat de garantir la igualtat d'oportunitats dels joves en l'accés a les arts i la cultura».

Cultura visual i tecnologia

Carme Huerta afirma que, ja que vivim en un món on la cultura visual i la tecnologia digital tenen tant de protagonisme, valia la pena aprofitar aquests mitjans per impulsar una activitat educativa al voltant de la fotografia que motivés els joves. Descobrir com treballen fotògrafs especialitzats en botànica, entrenar la mirada i conèixer diferents propostes visuals, fer exercicis de composició, d'il·luminació i de color, cadascú des de la seva pròpia òptica, han estat paràmetres a treballar en aquest taller. «A través de la imatge fotogràfica, podem entrenar la creativitat, l'expressió visual, l'expressió escrita o la comunicació oral i el treball en equip.

Totes aquestes habilitats són molt necessàries en l'àmbit acadèmic, social i laboral», comenta Carme Huerta. La fotògrafa s'acull a la seva experiència per constatar que «la creativitat serà l'habilitat clau del futur, però hi ha una manca d'activitats per a joves». També assegura que «les accions orientades a potenciar la producció cultural dels joves són un recurs molt potent per impulsar la seva implicació en la cultura, la cohesió social i la lluita contra l'exclusió social».