El professor i catedràtic de física de la Universitat de La Laguna de les Illes Canàries, Antonio Eff-Darwich Peña, ha estat recentment a l'Escola del Far d'Empordà i ha fet un taller als alumnes sobre la transmissió de les ones del so, l'electricitat, el camp magnètic i un munt de conceptes més. La pràctica ha permès els nens i les nenes, i també l'equip docent, fer-se una idea sobre alguns fenomens científics que ens envolten i que són utilitzats pels científics com a base per tal d'estudiar el Sol i l'Univers.

5

El científic canari Antonio Eff-Darwich Peña fa un taller a l'escola del Far d'Empordà

Darwich ha participat en aquesta activitat pedagògica juntament amb l'astrofísic i membre de l'Institut d'Astrofísica del Teide, Pere-Lluís Pallé, que curiosament és fill de Peralada.

L'escola del Far va visitar fa quatre anys l'Institut d'Astrofísica del Teide per tal de treballar l'Univers amb els alumnes de l'escola. La directora de l'escola, Rosa Maria Moret, explica que, a partir de la visita, els mestres van adaptar algunes activitats que allà, a les Illes Canàries, es desenvolupaven a nivell de Primària.

Darwich ha realitzat dos tallers a l'escola durant dos dies d'aquest abril. Un per als mestres i l'altre per als alumnes de quart a sisè de Primària. El seu mètode de divulgació científica es basa en la formulació d'hipòtesis i observació de l'entorn a través d'activitats que, a primer cop d'ull, poden semblar òbvies, científics de la seva talla els utilitzen per a l'estudi del gran engranatge de l'Univers.

"Amb tot de recursos reciclats, el científic ha mostrat tot un ventall d'activitats per tal d'entendre d'una manera amena i didàctica algunes de les coses que habitualment ens costa de comprendre. El canvi entre la nit i el dia, la propagació de les ones del so, la gravetat i la rotació dels planetes al voltant del sol. Aquests conceptes són difícils d'assimilar si només ho fem a través de la lectura dels llibres o amb la visualització d'imatges. Només fent hipòtesis, manipulant, observant i deduint podrem assolir un aprenentatge significatiu i perdurable. Cal fer-se preguntes i dubtar de tot per arribar a entendre quelcom", ha comentat Rosa Maria Moret.