La investigació i el foment de les vocacions científiques, com a acció imprescindible perquè apareguin noves generacions d'investigadors i investigadores que contribueixin a fer del món un bon lloc per viure-hi. Amb aquesta premissa es convoca una nova edició del Congrés de Recerca d'Alumnes de Centres de Secundària (CRACS), que el 3 d'abril celebrarà la setena edició amb àmplia presència empordanesa. Des de Roses, els treballs de tres joves de l'Institut Cap Norfeu han estat seleccionats entre els 25 millors de tot Girona i opten als Premis Cracs 2019.

L'Alzheimer: música per reviure és el títol del treball de recerca desenvolupat per Mar Cortés, estudiant de 2n de Batxillerat a l'Institut Cap Norfeu de Roses que arran de viure de prop la malaltia va voler explorar en primera persona el poder de la música per millorar el benestar de les persones amb Alzheimer. Les investigacions suggereixen que escoltar o cantar cançons pot proporcionar beneficis emocionals i conductuals en persones amb la malaltia. Com a part del treball de recerca, Cortés va preparar una sortida amb alumnes a una residència perquè a través d'activitats musicals interactuessin amb els malalts: «Vaig preparar una cançó per a cada alumne i els vaig explicar el que havien de fer per demostrar la meva hipòtesi». Els records musicals solen conservar-se en la malaltia d'Alzheimer perquè les àrees cerebrals claus relacionades amb la memòria musical estan poc afectades per la malaltia, així que va comprovar «com la música augmenta l'estat d'ànim dels malalts d'Alzheimer, la interacció i comunicació social i per últim com augmenta les seves capacitats cognitives».

També hi opten dos joves del mateix institut: Daniel Santos, de 17 anys, estudiant de batxillerat tecnològic, i Marina Sala, també de 17 anys que cursa Batxillerat científic. Santos ha titulat Battle Bot el seu treball de recerca. «He dut a terme la creació d'un battlebot utilitzant la placa Arduino Uno. Per aconseguir-ho, vaig haver de crear una aplicació de telèfon per controlar el robot mitjançant Bluetooth i programar l'Arduino perquè executés les ordres rebudes. Per acabar, vaig fer el muntatge físic del robot». Finalment, l'alumne va assolir els seus objectius i va aconseguir el funcionament correcte del robot.

Per la seva part, Marina Sala ha estat seleccionada per la recerca Remeis casolans o antibiòtics farmacèutics? «Consisteix a trobar remeis amb acció antibacteriana dins de llibres escrits pels nostres avantpassats. Té una part de recerca molt important per trobar aquests remeis. A més a més, conté diverses parts pràctiques efectuades al laboratori on vaig treballar amb bacteris per mirar si els remeis trobats presenten acció o no». Sala constata com «els que en tenen podrien ser una gran ajuda per combatre la temuda resistència bacteriana».

Per participar en aquesta convocatòria, els estudiants van haver d'enviar un vídeo de dos minuts explicant el seu treball a l'organització del Congrés. De totes les sol·licituds rebudes, se'n van seleccionar les 25 millors. Ara els joves finalistes defensaran la seva recerca i respondran les preguntes del tribunal el dimecres 3 d'abril, a la Facultat de Dret.

Després d'escoltar tots els participants, el tribunal repartirà dotze premis. «No em sembla complicat defensar-lo, ja que ja he fet l'exposició oral», diu la Mar. «Hi ha diferents categories, el meu treball està dins de l'àmbit de les ciències de la salut», tot i que el màxim guardó és el premi Cracs 2019, dotat amb 1.500 euros i, com la resta de guardons, s'aplicarà en forma de descompte a la matrícula del curs 2019/20 a la UdG. També hi ha un Premi del Públic per a l'autor del vídeo que aconsegueixi més «m'agrada» al canal de YouTube de la UdG.

Cracs de la investigació

Mar Cortés, Daniel Santos i Marina Sala divulgaran, el pròxim 3 d'abril, les conclusions de les seves recerques. Els joves miren el futur i ja han triat els estudis que volen fer. En Daniel Santos es decanta per fer un doble grau d'enginyeria Electrònica Industrial Automatitzada i enginyeria Elèctrica. La Marina Sala vol fer medicina i la Mar Cortés s'interessa per la investigació, la biologia i la psicologia. A la comarca hi ha quatre candidats als Cracs. Laia Carbonell de l'institut Narcís Monturiol de Figueres hi participa amb el treball Tornar a començar: les amputacions d'extremitat inferior.

Mar Cortés: «No ha estat fàcil, però ara puc dir que tot esforç té recompensa»

L'alumna rosinca Mar Cortés defensarà la seva recerca L'Alzheimer: música per reviure el dimecres 3 d'abril, a la Facultat de Dret.

Per què vas triar aquest tema?

Vaig triar aquest tema perquè sempre he tingut interès per les malalties neurodegeneratives i he tingut un cas proper amb aquesta malaltia.

Com vas pensar relacionar l'Alzheimer amb la música?

M'adono que no sabia pràcticament res comparat amb tot el que sé ara. Gràcies a aquest treball, he pogut estudiar aquesta malaltia en profunditat i a més he experimentat la gran relació que té la música amb l'Alzheimer. Un dia vaig veure un documental on aplicaven música a malalts d'Alzheimer, vaig quedar molt sobtada, i vaig decidir experimentar-ho jo mateixa, si realment hi havia una relació important entre la música i l'Alzheimer. Em vaig formular la següent hipòtesi: Potser les activitats musicals augmenten l'estat d'ànim i activen les capacitats d'interacció i comunicació social i de memòria en els malalts d'Alzheimer. I per tal de cor­roborar-la o contradir-la vaig realitzar el meu treball de camp.

Amb quins materials i fonts?

El meu treball consta de dos blocs principals, el treball teòric i el treball de camp. En el teòric, m'he basat en fonts d'informació especialitzades, entrevistes i sobretot en llibres. En el treball de camp, he dissenyat instruments de mesura per poder avaluar tres variables: l'estat d'ànim, la interacció i les capacitats cognitives dels malalts d'Alzheimer, a més, he utilitzat el test de depressió Yesavage, que és un test de depressió per a persones amb demència i he realitzat sessions individuals i grupals amb malalts d'Alzheimer aplicant tant abans com després de realitzar-les aquests instruments.

Quines dificultats has trobat?

En primer lloc, treballar amb 9 malalts d'Alzheimer va ser una tasca molt complexa per a una persona amb poca experiència com soc jo. La falta de temps també va ser una dificultat, ja que he realitzat 4 sessions amb cadascun dels 9 residents. Un cop realitzades les sessions, vaig analitzar més de 1.300 dades (preguntes depressió, preguntes cognició, ítems estat d'ànim, ítems interacció, etc.) i no va ser una tasca simple. També vaig organitzar una sortida amb alumnes a la residència perquè a través d'activitats musicals interactuïn amb els malalts d'Alzheimer. L'última dificultat, i la més dura, va ser quan una resident amb la qual estava realitzant les sessions va morir. Aquest fet em va posar molt trista i ho vaig passar malament.

A quines conclusions has arribat finalment?

He pogut corroborar la meva hipòtesi i he pogut extreure tres conclusions principals: la música augmenta l'estat d'ànim dels malalts d'Alzheimer, la música augmenta la seva interacció i comunicació social i, per últim, que la música augmenta les capacitats cognitives dels malalts.

Com valores optar als premis Cracs 2019?

De manera molt positiva, sobre tot perquè no ha estat un treball gens fàcil i gràcies a això puc afirmar que tot esforç té la seva recompensa.