Martí Fonalleras exercia a la Inspecció del Departament d'Ense­nyament quan va assistir, fa deu anys, a la inauguració de l'Institut de Vilafant. Era un centre en mòduls prefabricats que, al llarg d'aquesta dècada, ha crescut en volum d'alumnes i professors i també en infraestructura, però que segueix en barracons.

Es dona la casualitat que l'acaldessa, Consol Cantenys, i la regidora d'Ensenyament, Marissa Resta, en un dels viatges que han fet al Departament d'Educació per reclamar un institut de rajol, van coincidir amb ell, ara com a director dels Serveis Territorials, i va sorgir l'anècdota de quan era inspector i va estar a Vilafant en l'acte inaugural. Consol Cantenys i Marissa Resta van proposar-li, aleshores, comptar amb ell com a ponent convidat a «Vilafant, Vila Educadora», ja que aquesta novena edició posa el focus sobre l'aniversari de l'institut. Ell va acceptar i presentarà una ponència titulada 10 anys de trajectòria.

La jornada educativa se celebra aquest dissabte, 16 de març, a l'Escola Les Mèlies, a partir d'un quart de deu del matí, i el programa té com a fil conductor la celebració dels deu anys de l'institut. És per això que, a més de Martí Fonalleras, també intervindran exalumnes del centre que formen part de la promoció del 2008, per parlar sobre el seu pas per les aules del centre i sobre la seva experiència a la Secundària.

Marissa Resta assegura que aquesta és «una bona forma» d'acabar la seva etapa com a regidora d'Ensenyament, tenint en compte que, després de dos mandats a l'Ajuntament de Vilafant, ha decidit desvincular-se de les posicions capdavanteres de la llista del PSC a les pròximes eleccions municipals. «Em quedo amb la satisfacció que, després de nou anys, «Vilafant, Vila Educadora» és un projecte totalment consolidat, que tindrà una continuïtat al llarg dels anys encara que jo ja no hi sigui», comenta la regidora.

Xerrada de Gaspar Hernández

Xerrada de Gaspar HernándezEn vista a aquesta novena edició de la convenció educativa, una de les novetats és que la jornada s'obre amb la música en viu dels Tallers Municipals de Música, que en anys anteriors es deixava per al final. El programa de «Vilafant, Vila Educadora» sempre inclou la presència d'un ponent de renom, que en aquesta ocasió és Gaspar Hernández, escriptor, periodista i divulgador en matèria de psicologia i espiritualitat. La seva conferència es titula Reptes de futur.

Durant la jornada, l'alumna de 4t B de l'Escola Les Mèlies, Júlia Martínez, rebrà un premi perquè el seu dibuix ha resultat guanyador en el Concurs de Cartells Vila Educadora 2019, un disseny que s'ha utilitzat per il·lustrar el programa d'enguany. També es concediran les Beques a l'Excel·lència als estudiants de l'Institut de Vilafant que tenen expedients acadèmics brillants.

Les inscripcions per assistir a la jornada són gratuïtes i es poden formalitzar al web municipal www.vilafant.com. Mentre es realitzen les activitats, s'ofereix un servei de monitoratge per a la mainada i, a més, a mig matí, se servirà un esmorzar popular.