El projecte «Hortalitza't Norfeu!», de l'Institut Cap Norfeu de Roses, s'ha proclamat guanyador a Madrid dels II Premios de Innovación Educativa 2019, en la categoria d'«Atenció a la diversitat». Els #PremiosIE volen reconèixer la tasca que realitzen centres educatius, creatius i preocupats per la innovació. En aquesta segona edició, s'hi han inscrit més de 650 candidatures de tot l'Estat, repartides en deu categories, i els rosincs han estat premiats.

«El nostre projecte era un dels finalistes a la categoria Atenció a la diversitat i competia amb sis centres més de Madrid, Màlaga i València», explica la professora Ana María González. Abans de conèixer el veredicte del Jurat d'experts va tenir lloc una votació popular on line, on l'«Hortalitza't Norfeu!» va rebre un ampli suport a través de les xarxes socials, «fet que sense cap mena de dubte va ajudar a aconseguir el guardó i ens omple de satisfacció», ha anotat la professora.

Cal dir que el premi recollit, a més del diploma i un trofeu acreditatiu, consisteix en un ampli material didàctic que de ben segur serà molt profitós per als alumnes.

Es dona la circumstància que, nteriorment, el projecte del Cap Norfeu va ser distingit amb el Baldiritza't dels Premis Baldiri Reixach; amb un accèssit d'àmbit estatal als Premios Huertos Educativos Ecológicos, de la Fundación Triodos, i amb un tercer Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, que promouen la Generalitat de Catalunya i l'Associació Vida Sana.

«Hortalitza't Norfeu!» és un hort urbà per a la inclusió, la convivència i l'aprenentatge a partir del cultiu ecològic, la bioconstrucció i el control intel·ligent a través de la programació amb Arduino. La professora Ana María González comenta que «les motivacions que van portar l'institut a dissenyar aquest projecte són les de donar resposta a la situació actual de molts alumnes que cursen l'escolarització obligatòria i que anhelen tenir èxit amb els seus estudis, malgrat que estan en risc de patir l'anomenat fracàs escolar».