César Bona es va guanyar el públic a partir del minut zero de la seva conferència proposant un experiment al qual es van prestar totes les persones que omplien el teatre, tant la platea com l'amfiteatre i els dos pisos de llotges. Sol, a l'escenari, micròfon en mà, va donar unes instruccions i va fer que tothom, alhora, expressés admiració, gestualment i verbalment, i aquest mateix exercici es va repetir quan allò que buscava del públic era que demostrés un sentiment d'ira.

Aquest mestre de Primària va pronunciar, aquest dimarts, 12 de febrer, una classe magistral, al Teatre El Jardí de Figueres, fent ús d'un llenguatge planer, molts exemples, la participació i la interacció, igual com ho hauria fet amb els seus alumnes en una aula però, en aquest cas, davant de més de mig miler d'adults, la gran majoria docents com ell.

Amb el seu experiment inicial, César Bona va dir que allò que volia demostrar és que tots plegats som molt influenciables. I va ser d'aquesta manera com va donar peu a transmetre al públic que un gran canvi comença per una o dues preguntes: Per què? Per a què? "És molt important treballar el pensament crític. Moltes vegades esperem que el canvi vingui de fora, però la veritable transformació educativa ha de sortir de nosaltres mateixos", va constatar el mestre, per al qual l'educació no correspon només a l'escola, sinó que engloba la família, l'entorn, les administracions, la societat...

César Bona va lloar la figura dels mestres i va dir d'ells que la seva tasca "és tremendament difícil" però que són uns privilegiats perquè estan envoltats cada dia de persones, nens i nenes, adolescents, que inspiren. Al mateix temps, va recomanar als assistents que no deixin de connectar amb aquells nens que van ser. "Per als nens i les nenes no hi ha distància ni temps, hi ha màgia. Aquesta seva visió de la vida nosaltres també l'hem tingut, però l'hem anat perdent a mesura que ens hem anat fent adults", va anotar.

Convidat per l'Àrea d'Acció Cívica de l'Ajuntament de Figueres, a través del Centre Cívic Joaquim Xirau, César Bona ha demostrat que és un fenomen de masses. Llicenciat en Filologia anglesa, va ser el primer professor espanyol finalista al premi Global Teacher Prize, conegut com el premi Nobel dels educadors. És autor dels llibres 'La nueva educación' i 'Las escuelas que cambian el mundo'.

Modestament, el centre cívic va promoure la seva conferència al local de la Marca de l'Ham, però la demanda de persones interessades en escoltar-lo se sumava per centenars. I ho demostra la imatge que presentava aquest dimarts al vespre El Jardí.

El ponent s'havia preparat una conferència d'una hora, però el bon ambient de l'auditori i la connexió amb el públic van allargar molt més el seu discurs, i fins i tot va obrir un torn de preguntes. La seva primera referència la va dedicar al títol de la xerrada: Escoltar per a educar. Per a ell, dos verbs senzills que s'associen a l'educació, com aprendre, avaluar o examinar, com créixer, reflexionar, compartir.

Per acabar, posant com a exemple el gest d'una nena de 14 anys que va salvar una gata de ser maltractada per un grup de nens, va demanar al públic que prenguin un compromís social i un compromís amb la natura abans que acabi l'any, si encara no ho han fet. La gata es diu Shakespeare i ell la va adoptar.