Salons amplis, llits balinesos al jardí, una «infinity pool», una terrassa amb vista al port en una ciutat de la costa del Mediterrani, parets amb finestrals, banyera, gimnàs... Comoditats d’una casa de milions d’euros estan ara a l’abast de ciutadans de classe mitjana o mitjana-alta gràcies a la copropietat de luxe.

Els interessats en aquesta nova modalitat de compra podran gaudir d’un habitatge durant almenys sis setmanes a l’any pel preu de compra d’un apartament en una zona de platja gentrificada. Això sí, han d’estar disposats a compartir-la la resta de mesos, és a dir, a entrar en una copropietat.

Aquesta idea la va portar a Espanya Pacaso, una start-up nord-americana a finals de 2021, i aquest any ha entrat un nou competidor en el sector, l’espanyola Dalima. Aquestes companyies ofereixen comprar una acció d’una propietat, des d’una vuitena part fins a la meitat, per a poder gaudir d’un espai de luxe entre 44 i 176 dies cada any. De moment, només ofereixen finques a Marbella, la costa valenciana i Eivissa.

La copropietat no és multipropietat, la manera de compartir habitatges de vacances tan freqüentats des de fa dècades a Espanya. Si en un moment donat un dels propietaris no pot utilitzar la casa durant les setmanes que li corresponien, pot regalar aquests dies en el seu xalet a un amic o llogar l’habitatge durant aquestes dates. Aquest tràmit es gestiona des de l’app mòbil de Dalima.

El propietari té la llibertat per a vendre la seva part i buscar un habitatge millor o aconseguir benefici després d’un temps gaudint de la casa. Per a evitar l’especulació, totes dues companyies imposen un compromís mínim d’un any com a copropietaris de l’habitatge abans de disposar-se a vendre la seva part. Una vegada transcorregut aquest període, poden anunciar la seva participació en una agència immobiliària.

La segona opció és vendre-la directament ells, si la vol «el seu germà o el seu amic, és traspassable al preu que el propietari decideixi». L’última via és oferir-la a través de les plataformes de Dalima i Pacaso.