Economia

El Govern prorrogarà la rebaixa de l'IVA dels aliments perquè els preus continuen sent "alts"

Pedro Sánchez diu que l'evolució dels preus es manté "alta" i recomana fer aquest esforç

Un supermercat, en una imatge d'arxiu.

Un supermercat, en una imatge d'arxiu. / ANIOL RESCLOSA

ACN / EP

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que vol prorrogar la rebaixa de l'IVA vigent en alguns aliments bàsics i que caduca el 30 de juny. "Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per les arques públiques", ha explicat en una entrevista a TVE.

El Govern va prorrogar el mes de desembre passat fins al 30 de juny d'aquest any l'IVA del 0% per a determinats aliments bàsics, com la llet, el pa, els ous i el formatge, i les fruites, llegums, tubercles, cereals, oli d'oliva i verdures. S'engloben tots aquells que tinguin la condició de productes naturals. Així mateix, també es va prorrogar la rebaixa de l'IVA de la pasta del 10% al 5%.

La decisió de prorrogar aquesta rebaixa contrasta amb el que el Govern va transmetre a Brussel·les el 30 d'abril amb el document d'actualització de les previsions macroeconòmiques i fiscals per als anys 2024 i 2025. En ells es contemplava que el 30 de juny d'aquest any revertiria la rebaixa de l'IVA als aliments.

Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de l'IPC corresponents al mes d'abril, el preu dels aliments i begudes no alcohòliques va ampliar a l'abril el seu avenç interanual al 4,7%, quatre dècimes més que al març. Això és deu, majoritàriament, a la pujada dels preus de les fruites i dels llegums i hortalisses.

Entre l'abril del 2023 i el mateix mes del 2024, el producte que més ha pujat de preu és l'oli d'oliva (+68,1%), que acumula un repunt del 204,8% des del gener del 2021, cosa que significa que el seu cost s'ha triplicat en els darrers tres anys. A l'abril també van destacar les pujades interanuals dels preus dels sucs de fruites i vegetals (+17,3%) i de les fruites (+17,1%).

En termes mensuals (abril sobre març), l'IPC va augmentar un 0,7% després d'apujar els preus de la roba i el calçat per la nova temporada primavera-estiu (+7,1%), dels serveis d'allotjament i dels aliments a "gairebé tots els seus components", destacant les fruites, llegums i hortalisses, carns i peix i marisc. L'oli d'oliva es va encarir un 1,5% a l'abril respecte del mes anterior.