La compravenda d’habitatges creix en algunes poblacions de la Costa Brava com Roses, Cadaqués o l’Escala

L’activitat immobiliària s’alenteix a Girona

Construcció de pisos, en una imatge d’arxiu.

Construcció de pisos, en una imatge d’arxiu. / ANIOL RESCLOSA

DdG/EFE

El mercat immobiliari a Espanya s’ha desaccelerat de forma desigual en els primers mesos de l’any 2023: mentre a Madrid l’estoc d’habitatge s’esgota, i a Andalusia i Balears preus i demanda segueixen en augment, a Catalunya i el País Valencià sí que es percep un cert alentiment del mercat, mentre a Galícia hi ha una situació estàtica.

Així ho reflecteix el Mapa del Tiempo Urbanístico, publicat aquesta setmana per la Sociedad de Tasación, que ofereix una radiografia del sector en els primers mesos del 2023. 

La situació a Girona

A Catalunya, la manca de nous immobles i l’augment dels costos de construcció alenteixen l’activitat immobiliària de Girona, Barcelona i Tarragona. Segons l’anàlisi de la Sociedad de Tasación, en el cas de Girona, s’aprecia una reducció respecte de l’any anterior de l’activitat constructiva, a més d’un alentiment en el ritme de vendes. A la perifèria de la capital, també es registra una desacceleració als ritmes de construcció i venda; mentre que a l’interior es localitza un mercat amb una activitat escassa i «un desenvolupament de sòl pràcticament nul».

Pel que fa als costos de construcció, a la capital i a les immediacions de la ciutat es mantenen al voltant dels 1.100 euros el metre quadrat en el cas de l’habitatge plurifamiliar, i per sobre dels 1.500 €/m² per a l’habitatge unifamiliar.

D’altra banda, l’anàlisi exposa que al Pirineu gironí l’activitat manté cert dinamisme, després de l’auge experimentat durant la pandèmia. L’activitat en aquesta zona se centra en l’habitatge destinat a segona residència, i es localitza a zones com la Cerdanya o Camprodon. Per contra, a la resta dels municipis s’ha produït cert alentiment en el ritme de la demanda, acompanyada d’una reducció de l’oferta i del nombre de promocions en curs. Pel que fa a l’habitatge de primera residència, destaca l’activitat d’Olot. Pel que fa als costos de construcció en aquesta zona, se situen al voltant dels 1.000 euros el metre quadrat per a la primera residència i 1.200 €/m² per a la segona residència.

Augment a la Costa Brava

Si centrem la mirada en les conclusions de l’estudi a la Costa Brava, a l’Alt Empordà, la Sociedad de Tasación assegura que s’ha observat un cert augment d’activitat immobiliària a les poblacions com Roses, Cadaqués o l’Escala, tres dels grans centres turístics d’aquesta part de la costa. Per contra, a Figueres, la capital de la comarca, s’aprecia més l’alentiment del sector.

A més, al Baix Empordà i a la Selva, s’aprecia una situació de continuïtat, amb el focus d’activitat més gran centrat en el comprador estranger, explica l’estudi publicat aquesta mateixa setmana. «En aquestes zones, l’aprovació definitiva del Pla director urbanístic (PDU) de la Costa Brava no ha tingut una repercussió important al sector, ja que els terrenys afectats per desqualificació corresponen, principalment, a sòls urbanitzables de dubtosa viabilitat i difícil materialització», afirmen des de Sociedad de Tasación. Pel que fa als costos de construcció a la Costa Brava, es mouen al voltant dels 1.100 euros el metre quadrat.

La província on més creix el preu de l’habitatge

El preu de l’habitatge usat ha crescut un 2,8% interanual a Catalunya al maig, fins a 2.354 euros per metre quadrat de mitjana, segons dades del portal immobiliari Idealista. Per províncies, a Catalunya, Girona és on més ha augmentat el preu, amb un 6% més que un any enrere, fins a 2.310 euros per metre quadrat. Per darrere hi ha Tarragona, amb un 5,5% més, fins a 1.493 euros; Lleida, amb un 2,4% més, fins a 1.283 euros; i Barcelona, amb un 0,8% més, fins a 2.692 euros.

A les comarques gironines, en l’últim mes l’habitatge s’ha encarit un 0,8%, la mateixa xifra que a Girona ciutat. En canvi, la capital de la província registra un menor creixement interanual al maig que al conjunt de la demarcació (+4,3%).

Tanmateix, segons un estudi de pisos.com, l’habitatge a les comarques gironines no ha patit un encariment tan elevat. El portal immobiliari assegura que en el darrer any els pisos de segona mà han apujat el seu preu un 1,29% a la província, mentre que a Girona ciutat cauen un 1,67%. 

El director d’estudis del portal immobiliari, Ferrant Font, destaca que, tot i que es mostren uns valors encara alts, la trajectòria del preu de l’habitatge imita la moderació que experimenta la inflació, i dona repunts suaus. 

«L’efecte de la pujada dels tipus d’interès no condicionarà radicalment el mercat», recalca. Considera que cal la creació de mecanismes que permetin accedir al mercat en unes condicions atractives, sense oblidar que el client, encara que pot encaixar en un tipus mitjà, és molt divers i reclama solucions personalitzades.