Hisenda posa límits als Bizums i a les transferències: a partir de certa quantitat, hem de declarar-ho

Si movem aquesta suma de diners i no avisem a l'Agència Tributària, ens enfrontem a multes de fins al 50% de l'import transferit

Olaya López Munuera

L' Agència Tributària és una de les institucions més temudes d'Espanya, però no hauria de ser així perquè gràcies a la recaptació d'impostos, comptem amb una sanitat i una educació pública que són d'admirar. Tot i això, arribat el moment de fer la declaració de la renda, molta gent comença a tremolar.

Un dels majors dubtes respecte Hisenda i la declaració d'ingressos és com tributen les transferències bancàries i a partir de quina quantitat comencen a investigar-les.

En els últims anys, aquest tipus d'operacions bancàries s'han multiplicat gràcies al desenvolupament de la banca electrònica i, recentment, la incorporació de Bizum al paquet de serveis. Gràcies a aquestes eines, podem intercanviar grans sumes de diners en qüestió de dies o segons.

A través de Bizum podem transferir fins a 500 euros en tan sols uns clics, la quantitat a declarar quan estem realitzant una transferència bancària és ben diferent.

El límit

Segons la Llei General Tributària, els bancs estan "obligats a proporcionar a l'Administració tributària tota classe de dades, informes, antecedents i justificants amb transcendència tributària relacionats amb el compliment de les seves pròpies obligacions tributàries o deduïts de les seves relacions econòmiques, professionals o financeres amb altres persones".

La quantitat de diners a partir de la qual hem de declarar davant Hisenda és de 10.000 euros: a partir d'aquesta quantitat, els ciutadans estan obligats a incloure'ls en la declaració de la renda.

Encara que, la quantitat obligatòria per donar explicacions a l'Agència Tributària és de 10.000 euros, és important recordar que l'organisme vigila tots els moviments i pot sol·licitar al banc que li subministri les dades, independentment de la quantitat enviada.

Sancions

Els contribuents han de donar compte de les transferències superiors a 10.000 euros a través del model SI i qui no ho faci, s'enfrontarà a sancions d'entre 600 euros i fins al 50% de la quantitat enviada.

A més a més, si no es justifica l'origen dels diners, es poden imposar multes lleus, de fins a 60.000 euros; o de molt greus, de més de 150.000 euros.