Aquest dilluns, l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor d’Economia i Hisenda, Marc Danés, van presentar els pressupostos de l’Ajuntament de Roses per al proper exercici. L’alcalde remarca que «tanquem el cicle de l’actual mandat amb uns pressupostos marcats per la coherència amb els tres exercicis anteriors, el rigor i un control acurat de la despesa pública. Uns pressupostos que donen continuïtat a les prioritats marcades: oferir al comú de la ciutadania uns serveis i activitats de qualitat; atendre les necessitats socials del municipi, les quals han requerit a causa de la pandèmia diferents injeccions pressupostàries al llarg d’aquest temps i que ara mantindrem per pal·liar els efectes postpandèmics; impulsar campanyes i accions destinades a la promoció turística i del comerç per a la reactivació econòmica i prosseguir amb la gradual millora urbana per fer de Roses una ciutat més amable i sostenible».

Roses afronta l’any 2023 prestant una atenció especial a les situacions de vulnerabilitat que es puguin donar al municipi en l’actual context de crisi. Amb aquest objectiu, l’Àrea d’Acció Social mantindrà durant l’any 2023 les partides destinades a prestacions d’urgència social dels dos exercicis previs (100.000 €), la destinada a sufragar dues places a la residència de gent gran (48.150 €), o la dotació al Centre de Distribució d’Aliments gestionat per Càritas (60.000 €), a més dels serveis assistencials habituals i de la recent cessió d’un pis de propietat municipal a Altem com a allotjament tutelat per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Destaca un important increment de la partida destinada a les activitats que ofereix el Pla Educatiu d’Entorn de l’Àrea d’Ensenyament, que passa dels 28.000 € de l’any 2022 a 78.500 € per a l’any 2023, gràcies a una subvenció aportada per la Generalitat de Catalunya que, en el cas de Roses, s’aplicarà a augmentar els tallers d’estudi i a l’atenció emocional d’infants i joves. Marc Danés va explicar que «els efectes de la pandèmia s’han acarnissat amb aquest grup de població. Des de la comunitat educativa se’ns alerta de les dificultats detectades entre els escolars, que arriben amb un assoliment inferior dels objectius curriculars, així com la detecció de problemes de socialització entre aquests infants i joves. Per fer front a aquesta situació, destinarem una important dotació a augmentar els tallers d’estudi per oferir un suport i reforç escolar, d’una banda, i augmentarem durant el proper curs els tallers i xerrades per dotar de recursos i d’un acompanyament emocional a través de les escoles».

En aquest àmbit, una nova incorporació al pressupost 2022 és la destinada a la mediació de conflictes juvenils (12.000 €) que, en aquest cas des de l’Àrea de Joventut, realitzarà accions de carrer per atendre casos de conflictivitat entre joves.

Pel que fa als serveis prestats a les persones desocupades, Promoció Econòmica mantindrà les formacions destinades a millorar les competències i preparació per a l’accés al mercat laboral, amb una partida de 40.000 €, així com els serveis de dinamització i inserció laboral que ofereix a través del Consell Comarcal.

En l’apartat de suport a l’associacionisme, i pensant en el retorn social i en la important tasca que aporten les diferents entitats, el consistori continua amb la seva política d’ajuts, arribant a destinar durant 2023, 1.289.450 € a subvencions a entitats i associacions.

Activació econòmica i turística

Les activitats d’impuls i promoció de la gastronomia i producte local rosincs iniciades aquest 2022 per l’Àrea de Promoció Econòmica amb la posada en marxa de l’Aula Gastronòmica, continuaran durant 2023 amb nous tallers i activitats i un pressupost de 23.800 €. Les campanyes destinades a la desestacionalització es mantindran durant 2023, incorporant accions per a la dinamització econòmica del mercat municipal (7.500 €).

 L’Àrea de Turisme, amplia la partida destinada a activitats turístiques (visites guiades, enoturisme, turisme familiar, turisme actiu, etc.), que passa dels 69.000 € de 2022 a 90.000 € per a l’any 2023, i continuarà també amb les serves accions de promoció de la badia i campanyes turístiques a nivell estatal i europeu (80.000 €).

Les inversions previstes per al proper any a Roses estan destinades a la millora urbana de diferents espais del centre molt densificats, situats entre la Ciutadella i la rotonda del Mercat Municipal. Són projectes dirigits a oferir a la ciutadania espais més amables i de qualitat, on el vianant recuperarà protagonisme i que ajudaran a vertebrar els diferents barris de la zona centre de la població. En concret, s’actuarà urbanísticament en els carrers Madrid, Granada i plaça Pep Ventura, destinant 430.000 € durant 2023.

Els 300.000 € destinats a pressupostos participatius, s’aplicaran l’any que ve al projecte que ha resultat guanyador en la votació final del procés: creació d’un macro carril bici/vianants que connectarà les urbanitzacions amb el poble. Aquest carril permetrà una mobilitat més sostenible entre les diferents zones urbanitzades del municipi, interconnectant-les entre elles.

Principals inversions proposades pel govern municipal

  • Inversió en adquisició de terrenys: 50.000 €
  • Redacció projecte Casa Rahola Berga (nova seu Arxiu Municipal): 98.000 €
  • Reforma carrer Madrid: 180.000 € (108.000 € subvencionats Diputació de Girona)
  • Reforma plaça Pep Ventura i carrer Granada: 250.000 € (200.000 € subvencionats Diputació de Girona)
  • Projecte Pressupostos participatius (macro carril bici/per a vianants): 300.000 €
  • Millores urbanes, finques municipals i ves públiques: 100.000 €
  • Millores serveis d’aigua i clavegueram: 110.000 €
  • Buidat fossat oest Ciutadella i restauració contraguàrdia: 190.000 €
  • Millores equipaments (cementiri, esportius, biblioteca, CAR, escoles...): 111.000 €
  • Equipament informàtic (renovació material, programari nou, connexió fibra òptica): 165.000 €.