Després de diverses setmanes de raons, l’Organització de Països Exportadors de Petroli i un grup d’estats productors capitanejats per Rússia –duet comunament conegut com a OPEP+– han arribat a un acord per retallar la producció de cru en 10 milions de barrils diaris a partir del pròxim 1 de maig i durant un període de dos mesos, una rebaixa sense precedents que equival a un 10% de l’extracció mundial. El pacte, la materialització del qual depèn de l’adhesió de Mèxic, intenta frenar el nociu daltabaix en el preu del barril provocat per la caiguda de la demanda després de l’aparició de l’epidèmia de Covid-19.

L’acord arriba després d’una jornada de frenètiques negociacions telemàtiques entre els responsables del sector dels governs concernits, i ha requerit la intervenció dels EUA, la producció dels quals és molt sensible als baixos preus a causa dels seus costos d’extracció més grans. De fet, per desbloquejar les converses, el president dels EUA, Donald Trump ha hagut d’anar a totes i ha parlat telefònicament amb els líders de l’Aràbia Saudita, el rei Salman, i Rússia, el president Vladímir Putin, i els ha destacat la importància de la cooperació per estabilitzar els mercats. «S’ha confirmat el desig de coordinar-se ..... i mitigar l’impacte negatiu dels preus del cru volàtils en l’economia global», ha admès el Kremlin en una declaració emesa per la seva representació.

Mèxic dubta

Amb tot, les espases encara estan en alt, ja que Mèxic, que el 2018 exportava al mercat mundial 1.200 milions de barrils diaris, manté el seu ‘no’ al pacte. Mitjans russos <strong>han informat </strong>que la delegació mexicana va donar un cop de porta i va abandonar les converses mentre estaven desenvolupant-se, ja que no estava d’acord amb la quota de 400.000 barrils de reducció que se li imposava. La secretària d’Energia de Mèxic, Rocío Nahle, ha assegurat en un tuit que el seu país només estava disposat a retallar la producció a 100.000 barrils. «Esperem que Mèxic vegi el benefici d’aquest acord», ha etzibat el ministre d’Energia saudita, el príncep Salman bin Abdulaziz.  Les negociacions continuaran aquest divendres entre els ministres d’Energia del G-20, una trobada telemàtica en la qual Riad i Moscou exerciran noves pressions sobre Mèxic i en què participaran altres països amb produccions molt menors com el Brasil o el Canadà

Els principals països afectats per les retallades seran l’Aràbia Saudita Rússia, els principals exportadors, que extrauran 2,5 milions menys de barrils diaris, i l’Iraq, amb un milió menys.  La caiguda del preu del petroli ha danyat greument l’economia russa, la divisa de la qual, el ruble, va experimentar una<strong> important depreciació</strong> quan va començar la pandèmia, la demanda de petroli va caure i Riad i Moscou es van declarar una guerra comercial. Malgrat les dramàtiques reduccions pactades, els analistes creuen que la tendència a la baixa en el preu del cru es mantindrà. «Són molt poques [retallades] i molt tard», ha valorat per a Reuters un analista de Golman Sachs.