Promotors i opositors del parc eòlic Tramuntana s'han trobat aquest divendres a Roses escenificant l'estira-i-arronsa que des de fa mesos protagonitzen. Els impulsors del projecte han organitzat un seguit de xerrades a l'edifici de la SUF de Roses per explicar la seva proposta –una de les quatre que hi ha sobre la taula- i "respondre preguntes" sobre el projecte. També han repartit fulletons i camisetes entre les persones que s'hi apropaven.

Una vintena de detractors, integrats per la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí i Iaeden, s'han congregat a l'exterior amb pancartes i crits en contra del projecte. "Eòlica marina sí però no així" ha estat un dels lemes més corejats.

Jornada informativa i protesta. Els promotors i opositors al parc eòlic Tramuntana projectat al golf de Roses han escenificat les tibantors que des de fa mesos els enfronten. Els impulsors han organitzat per aquest divendres dues xerrades informatives a la SUF i una trobada a l'exterior on han repartit fulletons informatius i samarretes entre els que s'hi aturaven. Segons l'enginyer i membre de l'equip del Tramuntana, Sergi Ametller, l'objectiu era explicar el projecte i resoldre dubtes i preguntes que puguin sorgir. "És important que la gent s'impliqui i s'expressi en relació a la transició energètica i nosaltres volem escoltar la gent de l'Empordà", ha dit.

En aquest sentit, ha explicat que s'han trobat persones que venien "amb certa desinformació" i que el seu objectiu és "donar-los informació rigorosa". Ametller ha insistit que els estudis preliminars que han elaborat conclouen que el projecte és compatible amb les característiques de la zona i que tindrà un impacte "mínim" sobre l'ecosistema. "Amb les mesures correctores, és compatible", ha insistit.

En relació als altres projectes que han sorgit, Ametller ha admès que sabien que hi hauria "competència" però que esperen que la seva "filosofia" de "consens" amb el territori els permeti imposar-se en el concurs públic que s'ha de fer un cop s'aprovi el POEM. "L'esforç que hem fet farà el nostre projecte millor i que tingui opcions de guanya", ha remarcat.

Protesta amb pancartes a pocs metres

Mentre a dins començava la xerrada informativa on han participat una desena de persones, a l'exterior se n'han congregat poc més d'una vintena, la majoria integrants de la plataforma contrària i de l'Iaeden. Ho han fet amb pancartes de rebuig i a crits de "Eòlica sí però així no". També han repartit fulletons explicatius entre algunes persones que passejaven per la zona.

El seu portaveu, Jordi Ponjoan, ha remarcat que s'oposen a aquest i als altres projectes que hi ha sobre la taula però que, de fet, el problema d'origen és el POEM, que fixa aquesta zona com l'única on es poden fer aquest tipus d'infraestructures.

Ponjoan ha insistit que estan a favor de les renovables però que consideren que aquesta no és la via i que cal "que més empreses s'impliquen en projectes i no grans projectes que el que fan és especular". Amb tot, ha assegurat que continuaran batallant per evitar que es facin realitat.