El Departament de Drets Socials, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, destinarà 97 milions d’euros a la millora dels barris de 38 municipis de Catalunya. El nou programa de Barris, finançat amb fons europeus Next Generation, permetrà rehabilitar 7.994 habitatges de 100 barris, en base a criteris d’eficiència energètica. A banda, aquestes obres permetran portar a terme actuacions per millorar l’accessibilitat, com la instal·lació d’ascensor. També es realitzaran actuacions d’urbanització o millora de l’entorn, com noves infraestructures de sanejament i millora de les zones verdes o comunitàries. Les subvencions podran arribar al 100% del cost total en els casos de famílies més vulnerables.  

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha comunicat que Figueres és un dels municipis que podran optar a les subvencions del programa Barris, amb una inversió de fins a 4.138.250,95 euros.

Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP)

Les zones on es destina la subvenció es consideren Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP). Una delimitació urbanística que corrobora i garanteix que es compleixen els requisits de la convocatòria. L’Ajuntament de Figueres, previ estudi de la situació econòmica, demogràfica, social i ambiental dels diferents barris del municipi, així com de les actuacions subvencionables i la seva idoneïtat tècnica i la seva possibilitat d’execució, gestió i desplegament temporal, ha delimitat dos àmbits: Culubret-Sant Joan-Parc Bosc-Habitatges Sant Josep (àmbit 1) i Sud-oest centre històric (àmbit 2).

Des de l'Ajuntament es va determinar que ambdós àmbits eren zones que complien els requisits i en les quals s'hi troben edificis que no han estat mai rehabilitats integralment. S’han prioritzat zones que presenten moltes mancances i on no hi ha hagut inversions destacables a nivell de barri. També s’ha tingut en compte que no hagin estat objecte d’inversions a través dels plans de barris de la Generalitat de Catalunya (per exemple la Marca de l’Ham o el sector del centre Històric que ja s’han pogut beneficiar els darrers anys d’altres inversions com del pla de barris de la Generalitat).

Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP) Ajuntament de Figueres

  • A l’ERRP de l’àmbit 1 (Culubret-Sant Joan-Parc Bosc-Sant Josep) hi trobem un total de 433 edificis dels quals s'espera rehabilitar 191 habitatges, un 11% del total.
  • A l’ERRP de l’àmbit 2 (Sud- Oest Centre Històric) hi trobem un total de 395 Edificis dels quals s'espera rehabilitar 171 habitatges, un 21% del total.

L'alcaldessa de Figueres Agnès Lladó ha valorat molt positivament aquesta notícia "Per aquest govern, la rehabilitació d'habitatges cap a un model més sostenible sempre ha estat una prioritat. Per aquest motiu, és una molt bona notícia poder rebre aquesta subvenció dels fons Next Generation, que ens permetrà accelerar la rehabilitació d'habitatges de la ciutat." 

Des de l’Àrea d’habitatge, el regidor José Castellón ha posat en valor l’equip tècnic de l’Oficina d’Habitatge de Figueres "que està fent molta feina, piquen totes les portes i no han deixat perdre l’oportunitat que ens donen els fons Europeus", declara. A més d’aquest projecte, des d’habitatge se n’han presentat dos més amb possibilitats de rebre fons Europeus i estan pendents de resolució. "Es tracta de projectes pensats per donar resposta a les necessitats d’habitatge de la gent gran i dels joves", avança el regidor.

Subvencions

Les actuacions subvencionables són la rehabilitació d’edificis (sempre que es redueixi el consum d’energia no renovable, així com la demanda en calefacció i refrigeració); actuacions d’urbanització, reurbanització o millora de l’entorn físic, per exemple la instal·lació d’ascensors, instal·lacions de sanejament o zones verdes i comunitàries; i la creació d’oficines de rehabilitació en els mateixos barris per tal de facilitar la gestió de les actuacions programades.  

El percentatge subvencionable de la inversió anirà lligat a l’estalvi energètic aconseguit. Així, quan la reducció del consum sigui igual o superior al 30% s’atorgarà un 40% de subvenció (màxim 8.100 euros/habitatge); quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s’atorgarà el 65% de la subvenció (màxim de 14.500 euros/habitatge); i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 60% s’atorgarà un 80% de subvenció (màxim de 21.400 euros/habitatge). En el cas de persones vulnerables, la subvenció podrà arribar al 100%. 

A banda de la capital altempordanesa, a la demarcació de Girona en total hi haurà una dotació per valor de més de 18 milions d’euros en 10 municipis (Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Olot, Salt, Caldes de Malavella, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Palafrugell i Torroella de Montgrí). S’espera que es puguin rehabilitar 1.414 habitatges amb una dotació de 18,24 milions d’euros. 

D’aquí a uns mesos, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya iniciarà la segona fase del programa amb la publicació d’una convocatòria de subvencions adreçada als ajuntaments i a les comunitats de propietaris dels barris seleccionats per a que puguin presentar els projectes d’actuacions i obres concretes.