Limitar a 27 graus l'ús de l'aire condicionat a l'estiu i a 19 graus la calefacció a l'hivern en edificis públics, espais comercials i grans magatzems, infraestructures de transport (aeroports i estacions de tren i autobús), espais culturals i hotels, i també apagar les llums d'aparadors i edificis públics desocupats a partir de les 22.00 hores seran les primeres mesures que entraran en vigor aquest dimecres.

Així consta en el primer paquet de mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern central per reduir ràpidament el consum d'energia amb l'objectiu de complir amb els compromisos europeus derivats del conflicte a Ucraïna. Aquestes iniciatives tindran vigència fins a l'1 de novembre del 2023.

Centres sanitaris i hospitalaris, de formació (escoles, universitats o llars d'infants), perruqueries, bugaderies, gimnasos i mitjans de transport (trens, avions, aeroports, vaixells...) quedaran exclosos de l'obligatorietat de limitar la temperatura.

També en queden exempts els centres on siguin necessàries excepcions per les especificitats del sector, i en el cas dels hotels, les habitacions, que són de regulació privada. A la resta de l'hotel (per exemple restaurants, cafeteria, espais comuns) la norma s'haurà d'aplicar.

D'aquesta manera, els límits de temperatura establerts s'aplicaran a l'interior dels establiments habitables que estiguin condicionats, situats als edificis i locals destinats a l'ús administratiu (plantes o zones d'oficines, vestíbuls generals i zones d'ús públic), comercial (botigues, supermercats, grans magatzems, centres comercials i similars) i cultural (teatres, cinemes, auditoris, centres de congressos, sales d'exposicions i similars), com també en establiments d'espectacles públics i activitats recreatives, restauració (bars, restaurants i cafeteries) i transport de persones (estacions i aeroports).

No obstant això, la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va precisar divendres que bars i restaurants poden limitar l'ús de l'aire condicionat al "voltant dels 25 graus", tenint en compte les recomanacions de la legislació laboral, en comparació amb els 27 graus que contempla el reial decret de mesures d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern central.

En aquest sentit, va aclarir que els 27 graus s'aplicaran "amb flexibilitat" i va posar com a exemple que discoteques, cuines i gimnasos necessiten una temperatura diferent a altres espais com una llibreria.

"No es pot demanar als treballadors que estan en condicions d'exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix pel que fa als màxims i mínims de temperatura", va assegurar Ribera en declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press.

Per això, les botigues i establiments s'hauran de justificar si no apliquen el límit de temperatura en el termòstat, una flexibilitat incorporada en el decret llei per protegir els drets de la salut laboral dels treballadors.

No s'apagarà l'enllumenat ornamental de monuments

Pel que fa a l'enllumenat d'aparadors, l'horari d'apagada des de les 22 hores s'aplicarà exclusivament a l'enllumenat d'aparadors i d'edificis públics que a aquesta hora estiguin desocupats. Així, no s'aplicarà a l'enllumenat ornamental de monuments (tret que siguin edificis públics que a aquesta hora estiguin desocupats).

Pel que fa a la instal·lació de cartelleria, senyals i pantalles, els edificis als quals aplica la limitació de temperatura hauran d'informar, mitjançant cartells informatius o l'ús de pantalles, de les mesures d'aplicació relatives als límits de les temperatures de l'aire, i també informació sobre temperatura i humitat (han de disposar de termòmetres visibles per als usuaris de l'edifici), obertura de portes o règims de revisió i manteniment.

També poden informar d'altres mesures que adoptin voluntàriament i els cartells hauran de ser visibles des de l'entrada o accés dels edificis. La data d'inici de la mesura és al cap d'un mes des de la publicació de la normativa en el BOE, és a dir, el pròxim 2 de setembre i estarà vigent, en principi, fins a l'1 de novembre del 2023.

Pel que fa a l'obligació de disposar d'un sistema de tancament de portes adequat, s'aplicarà en edificis i locals amb accés des del carrer, destinats als mateixos usos que als quals s'aplicaria el límit de temperatura.

En aquesta mesura no es consideren exclusions, tret que la legislació de seguretat que afecta l'edifici o local impedeixi complir aquesta obligació. La data per adaptar-se és abans del 30 de setembre i no té data fi per al compliment.

Sancions de 60.000 euros

Els espais comercials, edificis públics, espais culturals i hotels que incompleixin el pla d'estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern central afrontaran multes de fins als 60.000 euros per infraccions lleus, de fins a 6 milions d'euros per les greus i de fins als 100 milions d'euros per les molt greus.

Fonts del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme han explicat a Europa Press que les sancions que s'aplicaran seran les recollides en el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis (RITE), disposades al seu torn als articles del 30 al 38 de la Llei 21/1992, del 16 de juliol, d'Indústria, sobre infraccions administratives.

Ribera: "No crec que ningú imposi multes ràpidament"

Ribera ha subratllat aquest dimarts que "no es tracta d'una aplicació immediata" i que la col·laboració de les comunitats autònomes és "capital". "No crec que hi hagi una voluntat d'insubmissió generalitzada", ha assegurat Ribera en declaracions a la Cadena Ser, recollides per Europa Press.

"No es pretén sancionar, es pretén canalitzar, per tant ens hem de donar un marge, evidentment hem d'estar tots desperts i reforçar la idea que les normes estan per complir-les. No crec que ningú imposi multes ràpidament, sinó a l'inrevés, hi haurà d'haver un procediment previ i sobre aquesta base, de manera proporcionada, anar adoptant mesures", ha explicat.

No obstant això, ha advertit que "si passa el temps i aquí no passa res", caldria pensar "òbviament" quins són els recursos i "probablement el que correspon és un conflicte negatiu de competències" si es constata que l'administració autonòmica no pretén aplicar la norma.

"Crec que qualsevol govern responsable sap que les normes estan per aplicar-les i s'evitarà la insubmissió", ha subratllat.