L'hostaleria catalana espera tancar la temporada d'estiu amb xifres que igualin les de 2019, any previ a la pandèmia de coronavirus, encara que els preus, globalment, estan a l'alça com a conseqüència de la inflació.

En declaracions a Europa Press, professionals del sector han argumentat que la volta a la normalitat és conseqüència de la reactivació del mercat internacional, de l'absència de restriccions i de les ganes de la població de tornar a marxar de vacances després de dos anys marcats per la pandèmia.

Així i tot, el president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Jordi Martí, ha advertit que "no totes les rutes aèries estan funcionant completament", així que pot ocórrer que l'oferta d'agost no sigui suficient per cobrir la seva demanda: les rutes més afectades són a Rússia, per la guerra, i a la Xina i el Japó, per les restriccions.

No obstant això, "hi ha països que s'estan beneficiant" com a destinació turística des de Catalunya que uns altres tinguin restriccions: Amèrica del Sud i els Estats Units, Orient Pròxim i Àsia en general, la Conca del Mediterrani i, especialment, Àfrica; mentre que a curta distància destaquen les illes.

Recepció de turistes

També ha explicat que les reserves d'última hora per viatjar "estan sortint molt cares", a més de per la inflació, per un nivell de demanda que el sector no esperava; no obstant això, mentre que l'emissor està tenint xifres molt positives, al sector de viatges receptiu de turistes a Catalunya li està costant més arrencar.

A les agències de viatge que reben turistes els està afectant especialment la falta de turisme rus, "molt important i consolidat, i que ha deixat de venir", encara que està sent substituït, en part, pel turisme de proximitat.

Amb tot, ha afirmat que tots els professionals del sector estan intentant no disparar els preus per no espantar la demanda, que continua tenint ganes de sortir, perquè els ciutadans "han estat dos anys amb aquell viatge en el calaix, amb promeses, estalviant".

Ocupació total a Girona

La presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, ha assegurat que juliol s'ha tancat amb ocupacions mitjanes del 80% i que, a l'agost, s'espera aconseguir el 100%, sobretot en destinacions de costa.

Ha destacat la recuperació dels mercats francesos i alemany, la consolidació del nacional, d'unes estades més llargues i una dilatació de la temporada fins a octubre, encara que s'ha mostrat "prudent" de cara a setembre, per la situació macroeconòmica.

A Girona, a més, destaca l'oferta de cámpings: així ho ha explicat el vicepresident de l'Associació de Càmpings de Girona, Josep Maria Pla, que destaca també la tornada del turista estranger, i que la demanda "s'acaba d'omplir" amb el nacional.

Encara que els cámpings han augmentat els seus preus a causa de la pujada dels preus de l'energia i de la inflació, Pla afirma que "encara no repercuteix en la demanda, perquè el client és conscient que tots els preus estan pujant moltíssim".

Barcelona "s'apropa" a 2019

El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha celebrat que la ciutat té "tota la planta hotelera oberta", a diferència de l'any passat, en què les xifres del sector es van quedar estancades, per la qual cosa l'ocupació s'apropa a la de 2019, rondant el 85%.

El gerent del Gremi d'Hostaleria de Sitges --una de les localitats més demandades de la costa de Barcelona--, Alejandro Eguía, ha assegurat que "la demanda respon bé", amb ocupacions al voltant del 90%, i amb una pujada de preus que també repercuteix sobre les cartes de restaurants o sobre activitats.