Endesa ha finalitzat recentment els treballs de reforma de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de l’Escala amb l’objectiu de reforçar el subministrament elèctric a aquest municipi de l’Alt Empordà i deixar-la preparada per poder absorbir més demanda i impulsar, així, l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i lluitar per combatre el canvi climàtic. Els treballs han suposat una inversió de gairebé 73.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.

Així, per una banda, s’ha estès un nou tram de cable de mitjana tensió a 25 kV que discorre pel carrer Velázquez i l’Avinguda de Girona per tal d’enllaçar 2 centres de transformació que fins ara estaven aïllats i crear el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Per una altra banda, i en paral·lel, s’han renovat tecnològicament els dos centres de transformació enllaçats, on s’han substituït les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Així mateix, és previst tancar una segona anella elèctrica en aquesta població durant l’últim trimestre d’enguany, idèntica a la que s’acaba d’executar ara. En aquesta ocasió, la nova traça discorrerà pel passeig de Lluís Albert i el carrer de la Casa Gran. La inversió serà d’uns 30.000 euros.

Amb aquest tipus d’intervencions, la Companyia treballa amb un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, el consum de nous clients que ho demanin i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables amb la finalitat de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2, la solució més eficient i rentable per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europea.