La Generalitat ha presentat 579 requeriments a grans tenidors perquè ofereixin lloguer social a famílies vulnerables des de l'entrada en vigor de la Llei 1/2022 per fer front a l'emergència habitacional, el passat 8 de març.

Així es desprèn de la resposta per escrit del Govern a una pregunta dels grups parlamentaris i publicada en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

Fonts de la Generalitat han lamentat en unes declaracions a Europa Press que aquests requeriments no signifiquen l'obligació de fer aquesta proposta a causa de "la inseguretat jurídica" provocada pels recursos d'inconstitucionalitat sobre aquesta legislació.

"Els grans tenidors ho aprofiten per evitar" fer aquestes propostes o dilaten els procediments davant l'anunci de portar aquesta llei davant el Tribunal Constitucional, expliquen.

En aquest sentit, aquests requeriments serveixen per "recordar que tenen l'obligació d'oferir els lloguers socials, però és en fals".

La llei aprovada pel Parlament apunta que els grans tenidors han d'oferir lloguers socials en cas d'impagament o ocupació abans d'iniciar el procés de desnonament si es demostra vulnerabilitat econòmica o risc d'exclusió habitacional.

Oferta

El Govern també ha informat que durant aquest període, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha rebut 783 ofertes de lloguer social de grans tenidors, dels quals, de moment, s'han cristal·litzat 18 contractes de lloguer.

Les fonts del Govern han explicat que els teniors han informat voluntàriament de la necessitat d'oferir lloguers socials en aquests pisos.

A partir d'aquest moment, s'inicia el procediment en el qual demanen informació a les famílies, procés que es pot dilatar i que explica el percentatge de contractes signats.