El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá, ha perdut en menys de 48 hores els seus dos homes de confiança. Els secretaris d’Estat de Migracions, primer, i de Seguretat Social, després, han comunicat al ministre que no segueixen. Així ho confirmen fonts del Ministeri, que justifiquen la sortida de tots dos per motius personals. El cessament dels dos secretaris es produeix en plena acollida de migrants per la guerra d’Ucraïna, d’una banda, i amb algunes de les reformes de pes en matèria d’autònoms i de pensions per tancar. És competència del Consell de Ministres aprovar el cessament i nomenament dels seus successors, tot i que des de l’equip d’Escrivá apunten que el relleu es produirà «en les pròximes setmanes».

Aquest dilluns passat el secretari d’Estat de Migracions, Jesús Javier Perea Cortijo, comunicava la seva intenció de deixar el ministeri, segons va avançar ‘eldiario.es’. I aquest dimarts el seu homòleg de Seguretat Social, Israel Arroyo Martínez, feia el mateix. La versió que traslladen des de l’equip d’Escrivá és que l’alta activitat del Ministeri ha desfondat els dos responsables. Aquestes mateixes fonts descarten la dimissió del mateix ministre i avancen que a Arroyo el substituirà Borja Suárez Corujo, fins ara director general d’ordenació de la Seguretat Social.

En el cas de la cartera de la Seguretat Social, a la seva esquena carrega l’últim tram de la negociació de la reforma laboral, quan Seguretat Social i Economia es van sumar a les taules pilotades des de Treball. Aquí Borja Suárez, el futur secretari d’Estat de Seguretat Social, va ser un dels encarregats d’assistir a les reunions, en tant que no podia assistir cap altre secretari d’Estat perquè l’únic fos Joaquín Pérez Rey, del Ministeri de Treball.

També les dues últimes reformes de pensions, la primera per revaloritzar les prestacions segons l’IPC i desincentivar les jubilacions anticipades i la segona per crear una ‘guardiola’ amb una pujada de les cotitzacions socials dels treballadors durant el termini de 10 anys. Actualment es trobava des de feia sis mesos negociant la nova reforma del sistema de quotes dels autònoms i feia tot just una setmana havia salvat pels pèls la llei de fons públics de pensions. El pròxim