La Xarxa de Mercats Sedentaris de Girona (XMSG) organitza un any més la Setmana Internacional dels Mercats a les comarques gironines. Els dos mercats altempordanesos de la XMSG que hi participaran són Roses, on s'han programat els «dissabtes familiars» amb activitats per als més petits, i Portbou.

La cinquena edició de la Setmana Internacional dels Mercats s'ha inaugurat aquest matí de dilluns 16 de maig a Olot. L’acte ha comptat amb la participació del diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, Jordi Camps; l’alcalde d’Olot, Josep Berga; la regidora de Comerç, Gemma Canalias; el regidor de Promoció de la Ciutat, Estanis Vayreda, i el president de l’Associació de Placers del Mercat d’Olot, Jordi Vilarrasa.  

Després de dos anys marcats per la pandèmia de la covid-19, el propòsit d’enguany és recuperar l’essència de la iniciativa i, en aquest sentit, es tornen a potenciar les propostes a l’aire lliure i activitats atractives que busquen la participació de clients habituals als mercats i captar-ne de nous.  

La Xarxa de Mercats Sedentaris de Girona (XMSG) organitza aquesta campanya amb el suport i la participació de la Diputació de Girona i dels mercats de Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Portbou, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols. Durarà dues setmanes i acabarà el dimarts 31 de maig.  

Sota el lema «És de mercat, és bo», es pretén posar en valor la producció local i retre un homenatge als agricultors, ramaders i pescadors, però també a les parades dels mercats. Així ho ha destacat el diputat Jordi Camps en la seva intervenció: «Aquestes petites estructures de negoci són gestionades per veïns del municipi implicats en els circuits curts de comercialització i compromesos amb els productes de proximitat. Aquest fet potencia hàbits de consum més saludables i sostenibles basats en la compra de productes frescos i de temporada de les nostres terres».  

Activitats a tots els mercats 

Durant la campanya, s’han programat diverses activitats arreu dels mercats de la Xarxa de Mercats Sedentaris de Girona (XMSG). Són les següents: 

  • Mercat de Roses. Activitats per als més petits els «dissabtes familiars». 
  • Plaça Mercat d’Olot. Tastos a cegues. 
  • Mercat de Palamós. Demostracions de cuina en directe (show cookings). 
  • Mercat de Salt. Dia Internacional de l’Hamburguesa. 
  • Mercat de Sant Feliu de Guíxols. Inauguració de l’espai de degustació, amb un tast de formatges i embotits. 
  • Mercat de Lloret de Mar. Promocions del producte del dia i de la compra sostenible. 
  • Mercat del Lleó de Girona. Bosses per la compra sostenible. 
  • Mercat de Palafrugell. Visita guiada i tastos.  

A les xarxes socials, les etiquetes per seguir aquesta campanya són #estimaelteumercat i #LYLM2022. Tota la informació detallada es pot trobar en el lloc web de l’esdeveniment (https://estimoelmeumercat.ddgi.cat).

La campanya internacional va néixer el 2011 al Regne Unit. L’esdeveniment ha anat creixent fins a arribar a l’actualitat amb més de 4.000 mercats de 19 països diferents d’arreu del món. Els mercats de la XMSG i la Diputació de Girona s’hi van afegir l’any 2018, amb la voluntat de reivindicar els mercats com a àgora dels pobles i ciutats i convertir aquest espai en un punt de trobada i de relació per a la ciutadania, i d’aprenentatge en matèria de productes frescos, de proximitat i de temporada.