La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha qualificat aquest dimecres les dades de contractació indefinida del mes d'abril d'"espectaculars" després de 100 dies de vigència de la reforma laboral.

"Avui, un de cada dos contractes és indefinit i això és canviar el paradigma al nostre país [...] Tot i que soc conscient que falta molt per fer, hem demostrat que aquesta reforma laboral funciona", ha subratllat durant la seva intervenció en els Esmorzars Informatius d'Europa Press.

La vicepresidenta ha insistit que els contractes fixos en l'agricultura han passat de representar el 3% a suposar el 50%, "tot i que deien que no era possible". "Els sectors estacionals són compatibles amb l'estabilitat en l'ocupació", ha assegurat.

En el cas de la indústria, el percentatge de contractes indefinits arriba a un de cada tres, mentre que en la construcció, "sector que és essencialment estacional", el pes dels fixos ha escalat des del 28% al 74%, i en els serveis, del 12% al 48%, segons ha apuntat la ministra.

"La reforma laboral funciona i va en la bona direcció. Un de cada dos contractes és indefinit i no ha passat absolutament res", ha dit Díaz, que ha ressaltat, a més, que a l'abril s'ha aconseguit superar els 20 milions d'afiliats, dels quals 9,4 milions són dones, "que no és poca cosa".

La ministra ha assenyalat que les dades d'abril demostren que "es poden canviar les coses" a millor i, tot i que ha reconegut que Espanya té un "greu problema d'atur estructural", la xifra total de desocupats l'abril d'aquest any és la més baixa des de l'abril del 2008.

"Tenim dades d'atur més bones que quan vam arribar al Govern central malgrat l'enorme incertesa", ha assegurat la vicepresidenta, que ha recalcat que la taxa d'atur juvenil s'ha reduït en gairebé deu punts tot i semblar una "missió impossible".

"Després d'una gran pandèmia que ha provocat una caiguda del PIB de l'11%, l'atur s'ha reduït aquests mesos en gairebé 900.000 persones. [...] El nostre país, amb els agents socials al capdavant i amb les forces polítiques que ho han entès, hem fet polítiques diferents", ha subratllat.

La ministra ha afirmat que els contractes fixos discontinus, que arriben als 221.000, són estables i tenen els mateixos drets que els ordinaris, i ha animat a incrementar aquesta xifra. Alhora, ha ressaltat que la reforma laboral, que ha millorat el pes dels treballadors indefinits, també ha implicat una millora de les indemnitzacions en l'acomiadament.