Catalunya va tancar el mes de març amb més de 3,35 milions d'afiliats a la Seguretat Social, un 4,3% més que el mateix període de l'any passat, segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). L'augment interanual es va produir a totes les comarques del país, amb l'Aran (+11%) i la Selva (+6,9%) al capdavant, seguides de l'Alta Ribagorça (+5,6%), l'Alt Empordà (+5,4%) i el Baix Camp (+5,2%). En comparació amb el mes de febrer, la xifra d'afiliats va incrementar-se un 0,6%. En aquest cas, la variació mensual va ser positiva en 34 de les 42 comarques, sent el Baix Empordà (+2,8%), la Selva (+2,6%) i el Tarragonès (+2%) les que van registrar els creixements més intensos.

En establir comparatives amb el març de l'any passat, totes les comarques van incrementar el nombre d'afiliats en almenys un 1%. En aquest sentit, les que menys van créixer van ser la Terra Alta (+1,1%), la Conca de Barberà (+1,5%) i el Pallars Sobirà (+1,6%).

Pel que fa a la variació mensual, vuit de les 42 comarques catalanes van reduir la xifra d'afiliats respecte al febrer. Entre les caigudes més destacades es troben l'Aran (-2,9%), el Pla d'Urgell (-0,5%) i el Segrià (-0,4%).

Les dades que es desprenen de l'Idescat també posen de manifest que l'augment de l'afiliació va ser més elevat en el cas de les dones que el dels homes. Durant el mes de març, Catalunya va guanyar 70.509 afiliades en termes interanuals (+4,7%), una xifra superior als 68.259 homes afiliats (+4%).

Pel que fa als grups d'edat, destaca l'increment en el nombre d'afiliats de menys de 30 anys, que va créixer un 11,5% respecte al març de l'any passat. En la franja d'edat d'entre 45 i 54 anys, l'afiliació va augmentar un 4,5% en termes interanuals, mentre que el nombre d'afiliats de 30 a 44 anys tan sols van incrementar-se un 0,6%.

Una altra dada que destaca l'Idescat és que la millora en el nombre d'afiliats estrangers (+11,4%) va ser més intens que en el d'afiliats de nacionalitat espanyola (+3,1%). Aquesta situació es va donar a totes les comunitats. No obstant això, un 84,5% dels afiliats a Catalunya són de nacionalitat espanyola, mentre que els estrangers representen un 15,5% del total.

Quant als sectors, els serveis es presenten com l'única activitat econòmica que continua incrementant les afiliacions a totes les comarques. En concret, el sector serveis va guanyar 136.724 afiliats al març en termes interanuals, el que suposa un increment del 5,2%. En el cas del sector industrial, la millora va ser del 2,6% (+12.132 afiliacions), mentre que en la construcció es va registrar una taxa del 3,5% (+7.355 afiliacions). L'única excepció va ser l'agricultura, que va perdre 918 afiliats, el que suposa una caiguda de l'1,7% respecte al març de l'any passat.