L'hostaleria de les comarques gironines adverteix que "molts establiments" no obriran per Setmana Santa, perquè no poden fer front als costos de l'energia. El president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG), Antonio Escudero, assenyala que estan pagant entre tres i quatre vegades més car el preu de la llum i el gas "que fa quatre dies". Per això ha reclamat al govern espanyol que "prengui decisions" per revertir la situació. Escudero, a més, ha advertit que de moment per l'estiu i Setmana Santa no hi ha reserves i que es notarà especialment la falta de turisme ucraïnès. I és que, només a la Costa Brava Sud suposava el 8% del total al llarg de l'any i amb una despesa important per turista.

Males perspectives pels restaurants i hotels de les comarques gironines. L'elevat preu de l'energia ha fet que moltes empreses subministradores hagin demanat renegociar a l'alça els contractes que s'havien signat. Això ha fet pujar de manera "brutal" la factura de la llum i el gas als negocis que, a més, ara veuen amb preocupació que no hi ha reserves ni per Setmana Santa ni per l'estiu, un fet que pot comportar que molts establiments es mantinguin tancats. El president de la FHCG, Antonio Escudero, lamenta la situació actual i assenyala que "la gent prefereix esperar abans de programar res de vacances".

Escudero explica que l'hostaleria gironina està pagant entre tres i quatre vegades més que "fa quatre dies" el preu de la llum i el gas i diu això és una situació "absolutament insostenible". Per aquest motiu ha demanat a l'executiu centra que "actuï i prengui decisions".

A criteri seu, Escudero considera que s'hauria d'actuar sobre els preus actuals per tal que les empreses "no hagin de suportar aquests augments tant bèsties". "Nosaltres podem entendre i aguantar un augment moderat, però no això", assenyala.

A Girona pugen preus

Tal i com ja van advertir fa mig any, els hostalers de la ciutat de Girona han decidit començar a pujar els preus per tal de fer front a l'increment del preu de l'energia. El president de l'Associació Hostaleria Girona, Josep Carreras, remarca que "no els queda més remei", si bé "és evident que no ens agrada". A més, Carreras reconeix que "la incertesa no ajuda" i espera que la siutuació s'acabi reconduint "el més aviat possible". 

La IMSERSO i els Touroperadors, un problema

Un dels problemes que Escudero assenyala que "serà gros si no s'hi fa res" és el de les empreses que tenen contractes amb la IMSERSO o amb Touroperadors. I és que el govern espanyol té pactat un preu de 21 euros amb pensió completa per a les persones grans que van a passar uns dies en un hotel, en un viatge de la IMSERSO.

Aquest preu, diu Escudero, és insuficient ara arran de la pujada del cost de l'energia. Per això demana que es puguin renegociar aquests contractes i que es pugui ajustar "per evitar que l'empresa perdi diners".

Un tema similar passa amb els touroperadors. En aquest cas, Escudero assenyala que es tracta de contractes que es lliguen d'any a any i es fixa el preu. "Si no es vol renegociar, aquí acabarem tenint un problema gros", ha reblat.

Falta de turisme d'Ucraïna

Finalment, des de la FHCG adverteixen que hi ha un altre derivada de la guerra. I és que el 8% del turisme que ve a la Costa Brava Sud són ciutadans d'Ucraïna "que ja no vindran". A més, es tracta d'un visitant d'un alt poder adquisitiu que fa una despesa "important". A tot això, cal sumar que les sancions fan "molt difícil" que vingui turisme rus a la demarcació.