El Banc d'Espanya ha tombat la petició de llicència bancària de l'Institut Català de Finances (ICF), segons ha publicat aquest diumenge 'La Vanguardia' i ha pogut confirmar l'ACN. Amb tot, i d'acord amb el que expliquen fonts d'Economia, la desestimació es basa en motius tècnics que es consideren divergències interpretatives resolubles, i per la falta d'un informe favorable de la Comissió Europea sobre ajuts d'estat que exigeix el Banc Central Europeu (BCE). Des d'Economia confien que aquestes qüestions es resoldran amb el recurs que s'ha presentat aquest mateix mes de març contra la desestimació. Tot i això, i per garantir l'objectiu "estratègic" de tenir un banc públic català, el Govern també estudia "altres vies alternatives".

L'ICF va presentar el març de l'any passat al Banc d'Espanya la petició formal per obtenir la llicència bancària, en una decisió sense precedents per part d'una entitat financera pública. A l'abril, es va aprovar l'acord de Govern que autoritzava l'ICF, un cop obtingués totes les autoritzacions necessàries, a constituir la societat ICF Banc, entitat de crèdit SAU.

Des del març del 2021, l'ICF ha rebut dos requeriments d'informació per part del Banc d'Espanya que s'han respost. La desestimació va ser aquest febrer, i al març s'ha presentat el recurs per intentar revertir-la.