Endesa està invertint gairebé 2 milions d’euros en reformar i millorar tecnològicament la subestació de Figueres, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a més de 40.000 clients repartits en 35 municipis de la comarca. Els treballs, que és previst que s’executin durant tot aquest 2022, comportaran un guany en robustesa, seguretat i fiabilitat en el subministrament.

En concret, la companyia ha construït un nou edifici on hi ha ubicat el nou parc de mitjana tensió amb 23 noves cel·les blindades de 25 kV que compta amb elements d’última generació. Aquest sistema, segons informa Endesa, suposa una millora substancial en la seguretat, ja que substitueix les antigues cabines per unes encapsulades amb un gas de característiques especialment aïllants. Les cel·les, completament estanques, tenen una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i són més segures per als tècnics. A més, s’està treballant en la finalització de la reforma d’un dels parcs existents que acabarà de definir els dos parcs amb la nova tecnologia.

L’operació, que durarà uns onze mesos, també permetrà desballestar tot el sector de cabines actuals i fins i tot ampliar l’espai per a instal·lar-ne de noves, de manera que es deixa les instal·lacions a punt -algunes ja en servei- per a poder atendre el consum vegetatiu de la comarca i donar resposta als creixements que hi pugui haver en el futur.

Aquesta reforma pertany al pla d’inversions de la Companyia a la comarca de l’Alt Empordà i suposa un pas més per dotar la xarxa del dels darrers avenços tecnològics amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat.

Dades tècniques de la subestació

La subestació de Figueres, ubicada al carrer de Ponent, té una potència total instal·lada de 120 MVA, repartida entre tres transformadors 132/25 kV de 40 MVA cadascun. En el seu conjunt, alimenta 40.284 clients repartits entre les següents poblacions: Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Borrassà, Cabanelles, Cabanes, Castelló d’Empúries, Esponellà, El Far d’Empordà, Figueres, Fortià, Garrigàs, Llers, Masarac, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pau, Peralada, Pontós, Riumors, Santa Llogaia d’Àlguema, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Saus, Camallera i Llampaies, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Vilademuls, Vilafant, Vilamacolum, Vilamalla, Vilanant, Vila-sacra, i Vilaür.