El preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista remuntarà aquest dissabte un 7,58%, fins situar-se per sobre de la cota dels 360 euros per megavat hora (MWh), registrant així el segon preu més car de la història, a causa de l'alça en el preu del gas natural per l'impacte de la guerra a Ucraïna.

En concret, el preu mitjà del 'pool' aquest dissabte serà de 366,55 euros/MWh, uns 25,85 euros més car que aquest divendres, quan va arribar als 340,70 euros/MWh, segons dades que ha publicat l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) i que ha recollit Europa Press.

Aquest preu mitjà al mercat majorista d'aquest dissabte serà el segon dia més car de la història, només superat en la sèrie històrica pel rècord de 383,67 euros/MWh del passat 23 de desembre.

Per trams horaris, el preu màxim de la llum aquest dissabte es donarà entre les 20.00 hores i les 21.00 hores, amb 409,3 euros/MWh, mentre que el mínim, de 311 euros/MWh, es registrarà entre les 16.00 i les 17.00 hores.

Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada --el denominat PVPC--, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.

L'esclat màxim del gas natural

Aquests alts nivells en el preu de la llum es deuen a l'esclat de l'escalada en el preu del gas natural com a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna.

Així, els contractes de futurs del gas natural negociats amb la plataforma holandesa TTF van aconseguir en alguns moments d'ahir nous màxims, amb gairebé 200 euros/MWh. Aquest divendres cotitzaven a 187,59 euros/MWh.

En comparació amb fa just un any, el preu del 'pool' d'aquest dissabte serà un 598% superior als 52,45 euros/MWh del 5 de març del 2021.

El rebut de la llum al febrer va duplicar al de l'any passat

El rebut elèctric d'un usuari mitjà amb la tarifa regulada va arribar al mes de febrer als 131,29 euros, un 111,5% per sobre dels 62,08 euros del mateix mes de l'any passat.

Segons dades de Facua-Consumidores en Acción, aquest increment interanual va ser el més elevat fins avui, superant el 103% que va pujar el passat mes de desembre i "el seu preu va batre a més tots els rècords, situant-se en 140,62 euros".

La llum va tancar el 2021 com l'any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l'espiral alcista registrada en el 'pool' en el segon semestre.

Pròrroga de les rebaixes d'impostos

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar dimecres passat al Congrés dels Diputats la pròrroga, fins al proper 30 de juny, de les rebaixes d'impostos vigents en l'electricitat, els descomptes addicionals del bo social i les ajudes per als consumidors industrials.

Concretament, Sánchez va explicar que el Govern espanyol prorrogarà les baixades d'impostos actuals --IVA del 21% al 10%, suspensió de l'impost sobre generació del 7% i baixada de l'impost especial elèctric del 5,11% al mínim legal del 0,5%-- fins al proper 30 de juny.

També es prorrogarà la retallada temporal a les centrals no emissores de gas pels seus 'beneficis caiguts del cel', aprovada pel Govern central el passat octubre, i suavitzada setmanes després per excloure del mateix l'energia venuda en contractes a llarg termini.

Així mateix, Sánchez va anunciar la pròrroga del descompte en el bo social elèctric, convidant els governs autonòmics i municipals a aprovar mesures de protecció a consumidors vulnerables.